Current track

Title

Artist

Background

Mana de Luni: „Pericolul de a-ți acorda prea multă importanță”

Written by on mai 14, 2016

Ginerele meu, Brian, s-a întâlnit cu un prieten de al nostru care fusese Director la companie renumită. Apoi, când l-am întrebat pe Brian cum a decurs întâlnirea, el mi-a răspuns: „Mi-a spus o idee pe care nu am să o uit niciodată: «Niciodată nu ești atât de important precum crezi!»”.

Dat fiind faptul că aceste cuvinte au fost rostite de către un om de afaceri mai în vârstă și mai înțelept, ele au fost atât profunde, cât și de ajutor. Acest director știa bine ce înseamnă să deții o funcție semnificativă de putere și autoritate. Cu toate acestea, învățase pe propria piele cât de trecătoare pot fi influența și prestigiul. Fără să fii înștiințat, toate acestea pot dispărea într-un moment.

Brian a învățat în acea zi că indiferent cât de sus sau jos ești pe scara unei corporații, fiecare poziție este vulnerabilă și dispensabilă. Acest lucru este adevărat pentru directori executivi, manageri de baseball, antrenori de fotbal, oficiali, directori de restaurante, șefi de șantier. Nimeni nu este indispensabil. Din acest motiv, este bine să ne păzim inima de mândrie, mai ales atunci când experimentăm succes în viață.

Acel director a zis cu înțelepciune: „Niciodată nu ești atât de important precum crezi”. Și în Scriptură găsim cuvinte similare de precauție. De exemplu, apostolul Pavel, în Romani 12:3 oferă această avertizare:

„Prin harul, care mi-a fost dat, eu spun fiecăruia dintre voi, să nu aibă despre sine o părere mai înaltă decât se cuvine; ci să aibă simţiri cumpătate despre sine, potrivit cu măsura de credinţă pe care a împărţit-o Dumnezeu fiecăruia.”

În numeroase pasaje, Biblia folosește termenul „a se umfla” pentru a-i descrie pe oamenii care au fost cuprinși de mândrie și de iluzia importanței de sine. Coloseni 2:18 ne avertizează să nu fim înșelați de către oameni cu motive și credințe greșite.

„Nimeni să nu vă răpească premiul alergării… amestecându-se în lucruri pe care nu le-a văzut, umflat de o mândrie deşartă, prin gândurile firii lui pământeşti”.

Cum putem evita astfel de căderi – să devenim „umflați” sau să avem o părere de sine mai înaltă decât ar trebui? Câteva alte pasaje sunt de ajutor în această privință:

Recunoaște pericolele mândriei. Cu toții cunoaștem oameni care par convinși că nimeni din încăpere nu este la fel de important cum sunt ei. Deseori, aceiași oameni experimentează umilința atunci când cad, sau atunci când altcineva le atrage atenția că părerea lor de sine este mult prea exagerată.

„Când vine mândria, vine şi ruşinea; dar înţelepciunea este cu cei smeriţi.” (Proverbe 11:2).

Străduiește-te să arăți respect față de ceilalți. Numeroase studii au arătat că cei mai eficenți lideri, aceia care reușesc să îi motiveze și să îi inspire pe alții, sunt aceia care arată smerenie și preocupare autentică față de ceilalți.

„Nu faceţi nimic din duh de ceartă sau din slavă deşartă; ci în smerenie fiecare să privească pe altul mai presus de el însuşi. Fiecare din voi să se uite nu la foloasele lui, ci şi la foloasele altora.” (Filipeni 2:3-4)

Amintește-ți cât de trecătoare este lauda. Poate fi satisfăcător să primești complimente și laude, dar, de asemenea, acestea pot fi pietre de poticnire dacă începem să le luăm prea în serios și ne batem cu mâna pe umăr, mulțumiți. „Ce este tigaia pentru lămurirea argintului şi cuptorul pentru lămurirea aurului: aceea este lauda din partea altora (lb. en.) pentru un om.” (Prov. 27:21)

Sursa: CBMC INTERNATIONAL

Tradus și Editat în limba română de BCER-UBCE


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *