Current track

Title

Artist

Background

Un preot creştin asirian a fost arestat și acuzat de terorism în Turcia

Written by on iulie 15, 2016

O instanță din Turcia a dispus arestarea preotului Sefer Bileçen de la Mănăstirea Mor Yakup, o biserică istorică din sud-estul provinciei Mardin. Preotul Bileçen este acuzat că „a ajutat și a favorizat” organizaţia Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), care este considerată în afara legii, a raportat agenția de știri Mezopotamya pe 10 ianuarie.

Preotul Bileçen, alături de alți trei asirieni, au fost reținuți în timpul unui raid de către forțele militare pe 9 ianuarie. După ce au dat declarații, la comanda jandarmeriei provinciale Mardin, cei patru deținuți au fost trimişi în faţa instanţei.

Curtea s-a pronunțat pentru eliberarea lui Musa Taștekin, Hașo Dinç și Mehmet Bașak sub control judiciar, însă a ordonat arestarea preotului Bileçen sub acuzația de „ajutorare și favorizare” a Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK).

Procuratura a furnizat declarațiile unui informator împotriva preotului, precum și afirmația jandarmeriei conform căreia membrii PKK „au intrat în Biserica Mor Yakup în 2018” ca dovadă pentru a susține acuzațiile, a declarat agenția de știri Mezopotamya. Probabil că probele au inclus fotografii aeriene făcute de jandarmerie pentru a susține cererea, însă aceste fotografii nu au fost arătate avocaților acuzatului.

Yuhanna Aktaș, președintele Asociației Asiriene Unite din Mardin, a declarat pe 9 ianuarie că nu li s-a oferit nicio informație cu privire la motivul reținerilor.

„Mai întâi i-au dus pe cei arestaţi la secția de poliție a satului și apoi la postul de comandă al jandarmeriei provinciale Mardin. Nu am putut afla de ce au fost reținuți preotul Sefer și celelalte persoane. Avocaţii noştri sunt pregătiţi să intervină, dar ni s-a spus că dosarul este confidențial și nu li s-a dat nicio informație”, a spus Aktaș.

„Biserica Mor Yakup este situată pe Muntele Bagok și nu există nicio casă parohiala adiacentă. Sefer Bileçen este foarte tânăr; a părăsit Istanbulul și a venit aici. El este însoțit la biserică doar de studenți, nimeni altcineva. Nu putem înțelege de ce ar fi reținut un preot. ”

Sursa: duvaR.english

Tagged as

Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *