Current track

Title

Artist

Background

Mana de Luni: Cele trei P-uri ale afacerilor

Written by on iulie 7, 2020

de Rick Boxx

Marc Belton, un fost director executiv al companiei alimentare General Mills, a vorbit într-un interviu despre ceea ce el numește „cele trei P-uri” ale statutului unei afaceri: Profit, Privilegiu și Putere. Observațiile lui au fost foarte pătrunzătoare iar eu mă pot raporta la multe din cele menționate de el. Aș dori să sintetizez aici aceste puncte, începând cu Profitul – acele beneficii extra primite datorită poziției și realizărilor în afaceri.

Pe când eram un tânăr bancher, am prezentat comitetului de împrumuturi o cerere de imprumut al unui club tradițional. Directorul General al companiei a fost atât de entuziasmat de faptul că aduceam această nouă companie în cadrul băncii încât le-a spus tuturor celor din cameră că banca ar trebui să îmi cumpere mie un abonament la acel club. Învidia, însă a început să încolțească la locul de muncă. Curând după aceea unii dintre superiorii mei au negociat abonamente personale pentru același club, lucru ce a făcut ca avantajul meu inițial să fie modificat substanțial și să pară, astfel,  mai puțin interesant. În cele din urmă, am decis să renunț la acestă „oportunitate”.

Un pasaj biblic, Galateni 5:26, ne avertizează: „Să nu umblăm după o slavă deșartă, întărâtându-ne unii pe alții și pizmuindu-ne unii pe alții”.  Ca și angajatori trebuie să fim atenți la beneficiile pe care le oferim anumitor angajați. Fie că intenționăm sau nu, acest lucru poate aduce invidie și conflict în cadrul echipei.

O altă idee pe care Belton o menționează este faptul că pe măsură ce liderii avansează în cadrul companiei, poziția lor le oferă deseori mai multe  Privilegii. Este posibil ca acest lucru să se prezinte sub forma libertății suplimentare în modul de gestionare a timpului, prin  disponibilitatea  mașinilor companiei sau prin invitații exclusiviste prin care să întâlnească lideri influenți.

Odată primite, aceste privilegii pot permite mândriei să rodească în acele persoane, lucru ce poate da startul eșecului moral și etic. De exemplu, ele îl pot determina pe  individ să facă tot ceea ce este necesar pentru a acumula cât mai multe privilegii. Mai mult decât atât, aceste privilegii care devin obișnuințe și ceva „normal” pentru aceste persoane, pot părea extravaganțe inutile și risipitoare pentru ceilalți.

Biblia ne învață, „Când vine mândria, vine și rușinea; dar înțelepciunea este cu cei smeriți” (Proverbe 11:2). Privilegiile câștigate sub formă de recompense în urma muncii grele sunt de admirat, dar  noi suntem sfătuiți să fim atenți ca mândria  care apare în urma privilegiilor să  nu ne aducă dezonoare.

Cel de-al treilea punct al lui Belton face referire la Putere. Utilizările și abuzul puterii se manifestă în mai multe moduri, însă el a menționat ca exemplu faptul că multe sindicate ale forței de muncă au fost în declin în ultimii ani. Mulți consideră că unul dintre motivele care a contribuit la acest lucru a fost faptul că mulți lideri și directori ai sindicatelor au abuzat și au folosit în mod greșit puterea.

Cu ani în urmă, un prieten de-al meu a participat la o întâlnire de sindicat, așteptând să asculte sau poate chiar și să participe la o discuție legată de un posibil blocaj al muncii. Unul dintre membri sindicatului s-a ridicat în picioare pentru a protesta împotriva grevei. Totuși, înainte ca acesta să poată rosti câteva cuvinte, doi oameni puternici l-au escortat pe acest rebel în afara încăperii. Acestă acțiune a dovedit clar că nu vor mai avea loc „discuții” pe această temă.

Un alt pasaj din Scriptură face referire la acest comportament în afaceri: „Frica de Domnul este urârea răului; trufia și mândria, purtarea rea și gura mincinoasă, iată ce urăsc eu” (Proverbe 8:13).Deseori succesul în afaceri aduce cu el oportunitatea de a crește nivelul de putere. Această putere poate fi utilizată în multe moduri folositoare, dar în același timp poate fi direcționată și greșit. Ar trebui să fim conștienți de această ispită si să nu permitem puterii să ne ducă la mândrie și aroganță.