Creştin pakistanez condamnat la moarte după ce a stat ultimii şapte ani în închisoare
Written by cristian on septembrie 25, 2020
În întunericul unei celule sordide din Pakistan – departe de restul celorlalţi puşcăriaşi din Închisoarea Districtuală din Lahore – un creştin, fost muncitor de fabrică, îşi aşteaptă execuţia.
Un judecător l-a găsit vinovat pentru blasfemie pe Asif Pervaiz un credincios creştin în vârstă de 37 de ani şi l-a condamnat la pedeaspsa cu moartea. Cei care i-au luat apărarea lui Pervaiz susţin că acesta nu a comis nici o blasfemie, el fiind un simplu om care s-a opus presiunilor de a se converti la islam.
„Este o situaţie tragică; este pentru prima dată în istoria Pakistanului când un creştin este acuzat de blasfemie pentru că a refuzat să adopte islamul,” a declarat Saif Malok, avocatul lui Pervaiz pentru Fox News. „Şeful lui Asif îşi dorea cu ardoare ca acesta să renunţe la creştinism, dar Asif l-a refuzat în mod repetat deși știa că va avea de suferit din această cauză. Cu toate insistenţele, el a rămas credincios.”
Coşmarul lui Pervaiz a început în anul 2013, atunci când Muhammad Khokher, supervizorul sau de la fabrica de confecţii unde lucra ar fi insistat de mai multe ori ca să devină musulman. După ce l-a refuzat, Khokher s-a dus la poliţie unde l-a acuzat pe Pervaiz că i-ar fi trimis mesaje text „blasfemiatoare” în care îl defăima pe profetul Mahomed.
Khokher a negat că ar fi încercat să-l convingă pe subordonatul lui să se convertească. În Pakistan, insultele aduse Profetului aduc în mod obligatoriu pedeapsa cu moartea.
Totuşi, învinuitul a respins toate acuzaţiile; cu şapte ani în urmă oricine putea achiziţiona o cartelă SIM fără a i se cere documentul de identitate. Între timp legislaţia s-a înnăsprit şi acum eşti înregistrat atunci când achiziţionezi un card SIM, altfel oricine ar putea pretinde că a primit un mesaj blasfemiator fără a putea fi verificat.
Malook este acelaşi avocat care a apărat-o şi pe Asia Bibi, care de asemenea a fost acuzată de blasfemie. Cazul ei s-a întins pe o perioadă de 10 ani, până când în cele din urmă condamnarea iniţială a fost anulată şi ea a fost eliberată în Octombrie 2018.
În astfel de cazuri, precum cel al lui Pervaiz, nu suferă doar cel acuzat ci întreaga familie.
Soţia lui Pervaiz – care a fost diagnosticată cu cancer – şi patru copii mici sunt nevoiţi să se ascundă. De la momentul arestării, în urmă cu şapte ani, ei au trebuit să se zbată pentru a-și procura hrană – de multe ori depinzând de mărunţişul primit de la diverse organizaţii de cartitate creştină pentru a supravieţui.
„Nevasta lui este foarte bolnavă, arată aproape ca un schelet; a căzut şi şi-a perdut cunoştinţa când am fost să vorbim cu Asif la închisoare. Copiii plângeau după tatăl lor, cu toţii se simt ameninţaţi. Nimeni nu se apropie de ei de frică, ei oricum sunt foarte săraci. A fost atât de trist,” a spus Malook.
Organizaţiile umanitare internaţionale au avertizat în mod repetat Pakistanul despre faptul că legile blasfemiei sunt aplicate în mod abuziv punând în pericol viaţa multora şi nu doar dintre creştini. Malook spune cele mai multe din acuzaţiile de blasfemie sunt la adresa altor musulmani.
Conform Comisiei Naţionale pentru Justiţie şi Pace, un număr de 776 de musulmani, 505 ahmezi, 229 de creştini şi 30 de hinduşi au fost acuzaţi conform legilor blasfemiei între 1987 şi 2018, marea majoritate fiind acuzaţi de pângărirea textelor sfinte, mai degrabă decât de blasfemie.
Conform raportului Comisiei pentru Libertate Religioasă a Statelor Unite făcut public anul acesta se recomandă Departamentului De Stat al S.U.A. includerea Pakistanului în lista ţărilor „de interes deosebit” (CPC), luând în considerare condiţiile privind libertatea religioasă care s-a degradat în anul 2019.
Deşi o schimbare de legislaţie a fost promisă de către diversele partide politice care caută să acceadă la putere la Islamabad, s-au făcut foarte puţine progrese în special datorită controverselor pe care o astfel de schimbare le aduc.
Pentru creştini precum Pervaiz, asta înseamnă o soartă nemiloasă.
„Închisorile pakistaneze sunt locuri în care nu-ţi permiţi să nu dai mită la gardieni. O celulă bună este una în care poţi să respiri în voie. Creştinii acuzaţi de blasfemiei o duc cel mai greu pentru că ei trebuie să fie izolaţi de restul deţinuţilor, altfel ar fi ucişi. Au trecut şapte ani de când Asif a fost închis şi vor mai fi încă mulţi ani în timp ce vom lupta pentru anularea execuţiei. Avem nevoie de ajutorul creştinilor din Occident,” a încheiat Malook.