Current track

Title

Artist

Background

Luna de Conștientizare a Oamenilor despre Sindromul Down: „Creat după chipul lui Dumnezeu”

Written by on octombrie 5, 2020

Luna de conștientizare a oamenilor despre sindromul Down 2020, ocazie anuală de „sensibilizarea publicului cu privire la starea și susținerea acceptării și incluziunii persoanelor cu sindrom Down”, a început joi.

Octombrie a fost desemnată pentru prima dată ca lună de conștientizare a populației despre sindromul Down în anii ’80.

Peste 400.000 de americani trăiesc în prezent cu sindromul Down și 6.000 de copii cu această afecțiune se nasc în fiecare an în SUA, potrivit Special Olympics.

 

Persoanele cu sindrom Down au o copie suplimentară sau o parte a unei copii a cromozomului 21, unul dintre cei 46 de cromozomi cu care se naște de obicei un copil.

Ca urmare a cromozomului suplimentar, persoanele cu sindrom Down au adesea un „profil facial aplatizat, tonus muscular scăzut sau articulații libere” și statură mică. Sindromul Down poate provoca, de asemenea, dizabilități intelectuale și de dezvoltare.

În ciuda dificultăților cu care se confruntă, „persoanele cu sindrom Down sunt la fel ca toți ceilalți” prin faptul că au „vise și obiective similare și vor să aibă cariere și familii de succes”.

„Pot conduce, pot merge la muncă, la facultate, pot merge la întâlniri, se pot căsători și pot contribui la societate”, a subliniat Special Olympics într-un comunicat.

Președintele Donald Trump a emis joi o declarație referitoare la bebelușîi născuți cu sindromul Down că „membri prețuiți ai societății noastre” care sunt „creați după chipul lui Dumnezeu”.

„Prima doamna și eu prețuim aceste persoane remarcabile, membri ai familiilor și comunităților noastre, iar administrația mea își reafirmă angajamentul de a stă împotriva celor care încearcă să discrimineze, să devalorizeze și să degradeze importantă viețîi lor”, a adăugat el, referindu-se la cei care caută să avorteze copiii cu sindrom Down.

„Pe măsură ce societatea noastră progresează către un viitor mai favorabil incluziunii, încă există cei care judecă și decid asupra căror viețile merită trăite”, a adăugat el. „În calitate de președinte, denunț radical propunerile de a întrerupe sarcinile copiilor nenăscuți cu sindrom Down. Națiunea noastră va continuă să afirme cu emfază idealul de la sine înțeles că toți copiii – născuți și nenăscuți – sunt creați după chipul lui Dumnezeu, sunt demni de viață și merită să fie iubiți.”

În întreaga națiune, familiile cu cei dragi cu sindrom Down și-au relatat binecuvântările.

„Noi suntem mai mult asemănători decât diferiți” – a declarat pentru WFXR, Bill Lawfield, un rezident din Virginia, tatăl unui copil în vârstă de 9 ani cu dindrom Down. „Pot să vă spun un lucru, dacă credeți că a intra într-o legătură cu unul dintre acești copii sau tineri adulți îi va ajută pe ei să-și schimbe viața, vă înșelați, această legătură îți va schimbă ție viața.”

Luna de conștientizare a oamenilor despre sindromul Down vine în momentul în care Scoția a implementat teste prenatale concepute pentru a depista sindromul Down.

Acesta este un motiv de mare îngrijorare pentru Lynn Murray, purtătorul de cuvânt al „Don’t Screen Us Out”, un grup axat pe oprirea avortului asupra copiilor cu sindrom Down.

Murray și-a exprimat îngrijorarea luni spunând că „lansarea acestor teste ar duce la o scădere semnificativă a numărului de copii cu sindrom Down”.

„Că mamă a unei fiice care are sindromul Down, văd în fiecare zi valoarea unică pe care o aduce familiei noastre și impactul pozitiv pe care îl are asupra celorlalți din jurul ei”, a spus ea. „Această experiență trăită nu este un element fundamental al programului de screening”.

Deoarece teste similare au fost implementate în Islanda în urmă cu câțiva ani, CBS News a raportat în 2017 că aproape 100% dintre femeile ale căror bebeluși aveau sindromul Down au ales să-și avorteze copiii.

La acea vreme, proeminentul psiholog evanghelic dr. James Dobson, fondatorul grupului social conservator Focus on the Family, a comparat „eradicarea” copiilor cu sindrom Down cu „eugenia din epoca nazistă”.

Conform raportului CBS News, 67% dintre copiii americani diagnosticați cu sindrom Down înainte de naștere au fost avortați.

Problema avortului copiilor cu sindrom Down a fost adusă la Convenția Națională Republicană din august.

Într-un discurs, un avocat al alegerilor școlare Teră Myers a explicat că medicul ei a încurajat-o să-și avorteze fiul, care avea sindromul Down.

„Acesta a spus:„ Dacă nu o vei face, îți vei împovăra viața, familia și comunitatea”, își amintește ea.

Myers a mai spus că, atunci când a încercat să-și înscrie fiul la grădiniță, oficialii școlii i-au spus să „îl pună acolo unde ar fi mai confortabil pentru el”, adăugând că nu ar trebui să-l „streseze cu educația”.

Ea a discutat despre modul în care experiența ei, încercând să-și înscrie fiul la aceeași școală la care au fost și surorile sale, a inspirat-o să lupte pentru „a adopta o legislație în Ohio pentru o bursă cu nevoi speciale, astfel încât toți elevii să poată alege programul potrivit pentru nevoile lor.”

Oficialii aleși din SUA au lucrat pentru a pune capăt legaltzării avortării copiilor cu sindrom Down.

Când a ocupat funcția de guvernator al Indiana, vicepreședintele Mike Pence a semnat un proiect de lege care interzicea avortarile copiilor nenăscuți cu sindrom Down, care a fost ulterior respins în instanță,.

La începutul acestui an, guvernatorul Mississippi, Tate Reeves, a semnat un proiect de lege care interzice avorturile pe baza raselor, a genului sau a anomaliilor genetice.

Proiecte similare au trecut și în Dakota de Nord, Utah și Ohio. Proiectele din Dakota de Nord, Ohio și Indiana s-au confruntat cu provocări judiciare.

SURSA | ChristianPost