Current track

Title

Artist

Background

Arheologii israelieni au descoperit o greutate antică din timpul primului templu evreiesc construit de Solomon

Written by on octombrie 15, 2020

Greutatea a fost găsită în apropierea Zidului de Vest, sub Arcul lui Wilson, un arc vechi de piatră, din Ierusalim.

Potrivit CBN News, greutatea este măsura a doi „shekalim” sau „siclii”.

„Este în formă de cupolă și are o bază plată. Pe partea de sus este marcat un simbol egiptean asemănător cu semnul grecesc gamma (γ), care reprezintă unitatea abreviată „siclu”. Alte două linii gravate pe ea indică masa dublă: două shekalim (doi siclii)”, au spus, în numele Autorității pentru Antichități din Israel, dr. Barak Monnickendam-Givon și Tehillah Lieberman, directorii sitului arheologic.

Sistemul de greutate în siclii a fost utilizat în perioada Primului Templu pentru plata impozitelor anuale, sumele adunate fiind folosite pentru întreținerea templului.

„Conform descoperirilor anterioare, greutatea cunoscută a unui singur siclu este de 11,5 grame, astfel un siclu dublu ar trebui să cântărească 23 de grame – iar această greutate descoperită recent cântărește exact 23 de grame. Acuratețea acesteia atestă abilitățile tehnologice destul de avansate, precum și importanța acordată preciziei comerțului din Ierusalimul antic. Monedele nu erau încă utilizate în această perioadă, prin urmare precizia greutăților a jucat un rol semnificativ în afaceri”, au spus dr. Monnickendam-Givon și Tehillah Lieberman.

Greutățile ar fi fost folosite și pentru sacrificii, ofrande, pentru a cumpără mâncare și alte lucruri folositoare.

„Cât de incitant, în luna Tishrei, al cărui simbol este cântarul justiției, să descoperi un suvenir din perioada Primului Templu”, a declarat Mordechai (Suli) Eliav, directorul Western Wall Heritage Foundation.

SURSA | ChristianHeadlines