Current track

Title

Artist

Background

Membrii unui trib unde s-a practicat vrăjitoria iar misionarii erau ucişi se întorc la Hristos

Written by on octombrie 17, 2020

Oamenii din tribul Yali din Papua Noua Guinee, care ucideau misionarii care veneau să le aducă Evanghelia şi practicau vrăjitoria şi canibalismul, s-au întors acum la Hristos şi tocmai au acceptat cu bucurie 2.500 de Biblii care le-au fost oferite.

1.400 de Biblii erau în formatul destinat copiilor iar restul erau Biblii obişnuite. Acestea au fost distribuite de către o organizaţie denumită Mission Aviation Fellowship (MAF) care are drept misiune distribuirea de Biblii, pe calea aerului, în zonele puțin accesibile, unde nu există o altă modalitate de a le transmite localnicilor.

Una din bisericile din interiorul tribului a comandat Bibliile, dorind să le ofere tuturor localnicilor din sat. În aşteptarea avionului cu Biblii, femeile şi copiii din trib s-au adunat şi au început să sărbătorească în modul lor specific, cu cântece şi dansuri tradiţionale.

Unul dintre piloţi, Dave Ringenberg, care este şi Director pentru operaţiuni în Papua, spune că a fost un „un moment sfânt, unul de care o să-mi amintesc toată viaţa.”

Evenimentul a avut loc la 55 de ani după ce acest trib a fost descoperit pentru prima dată de către Mission Aviation Fellowship într-un zbor de recunoaştere în 1965.

Bibliile distribuite au fost traduse în limbajul din sudul Yali. După 32 de ani, traducerea a fost încheiată în anul 2.000. Misionarul Stan Dale şi un bărbat Yali pe nume Luliap Pahabol, au lucrat împreună pentru a finaliza Evanghelia după Marcu, prima carte care a fost tradusă în întregime.

Dale lucra la traducerea cărţii Faptele Apostolilor, când el şi colegul său Phil Masters au fost ucişi în 1968.

Doi dintre războinicii tribului i-au pândit pe misionari, în timp ce aceştia cercetau terenul pentru a găsi o pistă de aterizare unde să poată veni să împărtăşească Evanghelia cu „aceste trib Yali extrem de ostil,” conform unui raport al MAF. Războinicii i-au atacat pe misionari pentru că aceştia răspândeau un mesaj care era împotriva credinţelor şi practicilor tribale legate de vrăjitorie. Peste 200 de săgeţi au fost slobozite asupra misionarilor care şi-au dat astfel viaţa pentru Evanghelie.

Mai târziu, un al doilea avion trimis de Mission Aviation Fellowship în zonă s-a prăbuşit iar pilotul, Paul, a fost găsit de către un membru al tribului Yali care era împotriva uciderii misionarilor. Acesta l-a ţinut sub protecţia sa pe Paul, până când o echipă de salvare, trimisă de către MAF, l-a recuperat pe pilot.

Membrii tribului au văzut în această a doua vizită un semn divin şi au dat atenţie la ceea ce Paul şi echipa de salvare care a venit în căutarea lui le-au spus. Cu timpul, tot mai mulţi membri din tribul Yali s-au pocăit şi au crezut în Hristos.

În prezent, în tribul Yali sunt peste 100 de biserici.

Sursa: Christian Headlines

Puteți viziona mai jos un scurt film în limba enegleză despre viața si moartea celor doi misionari care au dus pentru prima dată Evanghelia la acest trib: