Current track

Title

Artist

Background

Răul care distruge inocența: Olanda legalizează eutanasierea copiilor sub 12 ani

Written by on octombrie 18, 2020

Autorităţile politice din Olanda au ajuns la un acord privind legalizarea eutanasiei copiilor sub vârsta de 12 ani şi care suferă de afecţiuni terminale.

Într-o scrisoare adresată parlamentului, Hugo de Jonge ministrul olandez al sănătăţii a spus că o investigaţie realizată de experţi în sănătate mandataţi de guvern a ajuns la concluzia că minorii care sufereau de afecţiuni terminale treceau prin suferinţe „de nesuportat.”

„Studiul arată că există o nevoie pentru doctori şi părinţi pentru a scurta în mod activ viaţa copiilor cu boli incurabile, în ultimul stadiu, care suferă în mod dureros şi fără nici o speranţă de vindecare şi care vor muri în viitorul apropiat,” se spune în scrisoare.

Eutanasierea copiilor este acum legală în Olanda doar pentru minorii între 12 şi 16  ani şi pentru nou-născuţi cu consimţământul părinţilor. De la vârsta de 16 ani nu mai e nevoie decât doar de consimţământul pacientului.

În prezent, dacă un copil între 1 şi 12 ani este în suferinţă părinţii şi doctorii pot alege un tratament paliativ sau pot renunţa în întregime la orice tratament medical. Dar chiar şi aşa, ar putea dura zile sau chiar săptămâni până când copilul va muri.

De Jonge preconizează că noile prevederi vor afecta între 5 şi 10 copii pe an.

Legile eutanasiei din Olanda au fost criticate pe larg şi au stârnit numeroase controverse în ultimii 10 ani.

Lila Rose din partea grupului pro-viață Live Action a reacţionat la anunţul autorităţilor olandeze catalogând intenţiile acestora ca fiind „un rău incredibil”, într-o postare pe Twitter.

O altă propunere anunţată de autorităţi la începutul acestui an prevedea intenţia de a permite sinuciderea asistată pentru persoanele sănătoase cu vârsta de peste 75 de ani.

Gordon MacDonald, din partea organizaţiei britanice Care Not Killing, a numit această propunere „extrem de tulburătoare.”

„Să extinzi legea eutanasiei şi la persoane care sunt sătule de viaţă sau care trec printr-o depresie, este complet iresponsabil, imoral şi periculos,” a spus el într-o declaraţie.

La începutul acestui an,un doctor olandez a fost achitat de acuzaţia de crimă după ce a eutanasiat o femeie care suferea de Alzheimer şi care a spus în mod repetat că nu dorea să moară.

Şi Vaticanul a reacţionat la aspectele privind eutanasia într-un document numit „Bunul Samaritean”.

„Atunci când eutanasia este acceptată de către unii, aceste lucru transmite un mesaj că viaţa unor oameni nu mai are valoare din cauza suferinţei prin care ar putea trece. Viaţa este întotdeauna un aspect al bunăstării umane şi nu există nimeni care să nu fie „demn de viaţă.” Există şi alte aspecte ale bunăstării umane care necesită atenţie şi în domeniul asistenţei medicale şi în mod special al ingrijrii paliative, avem nevoie de o perspectivă integrată astfel încât atât partea fizică cât şi cea emoţională şi spirituală a vieţii să fie adresate cu mare atenţie. Punând capăt vieţii unui pacient nu va respecta niciodată demnitatea unui pacient şi reprezintă opusul îngrijirii medicale,” a declarat Helen Watt din partea Anscombe Centre pentru site-ul catolic Crux.

Olanda şi vecina sa Belgia au fost primele ţări din lume care au legalizat eutanasia în 2002.

Mai jos puteți urmări un scurt video despre ce înseamnă și care sunt efectele eutanasiei atât asupra persoanelor în cauza, cât și a familiei, medicului căruia i se cere să o efectueze sau chiar a societății.
 

 

Sursa: CBN News