Current track

Title

Artist

Background

A fost dat START programului de Fellowship AIC: „Sustenabilitatea în perioada de pandemie 2020”

Written by on octombrie 19, 2020

Fiecare cotitură istorică marchează schimbări și precedente pentru care marea majoritate dintre noi nu suntem pregătiți. Pandemia 2020, care a pus planeta pe STOP a adus cu ea schimbări despre care o să discutăm încă mult timp. Academia pentru Integritate în Conducere (AIC) a dat startul joi, 15 octombrie, unui nou proiect pentru tineri care îi provoacă să privească la realitatea de zi cu zi prin prisma valorilor creștine.

În următoarele 6 săptămâni, participanții programului: „Sustenabilitatea în perioada de pandemie: Remodelarea realității zi de zi prin prisma valorilor creștine” va provoca tinerii să răspundă la întrebări dificile alături de experți din diferite domenii. Dar mai mult decât atât, toate întrebările și dilemele le vor trece prin sita valorilor creștine, privind la ce are de spus Biblia cu privire la această perioadă de criză.

Prima sesiune a fost dedicată domeniului economic moderată de expertul financiar, Eugen Ghilețchi și l-a avut ca invitat Ministrul Economiei și Infrastructurii al Republicii Moldova, Sergiu Răileanu. Împreună cu invitatul am analizat impactul acestei crize aduse domeniului economic în perioada de pandemie. Am văzut prejudiciile aduse sferei transportului de pasageri, în comerțul extern și în activitatea industrială. Am măsurat consecințele la care trebuie să ne așteptăm în următoarele 12-18 luni și am trecut în revistă măsurile pe care le poate face statul pentru susținerea păturilor vulnerabile.

Totodată, împreună cu Eugen Ghilețchi, participanții au căutat răspuns la întrebarea: Ce are de spus Biblia cu privire la perioadele de criză economică?

Alături de ghidul acestei sesiuni, participanții au fost surprinși să descopere cât de multe are de spus Biblia la acest subiect: „Crizele (economice, de sănătate etc.) sunt parte a vieții de la începutul lumii. Mesajul biblic pentru crize de oricare natură: „Oprește-te! Analizează! Regândește! Și vei primi reabilitare!”

În primul rând, Biblia ne învață dspre crizele economice că acestea sunt determinate de factori naturali și sunt amplificate de natura umană și sistemul construit de către oameni. Crizele economice ar putea fi ameliorate, dar nu pot fi evitate în totalitate.

În al doilea rând, Biblia ne îndeamnă la economisirea resurselor în perioade de prosperitate pentru a fi utilizate în situații de criză, la fel cum a făcut Iosif altă dată. Solidarizarea statelor prospere cu cei săraci sau îndatorați este o practică biblică și necesară”, a punctat economistul, Eugen Ghilețchi.

Potrivit expertului financiar, crizele nu pot fi evitate, dar Biblia ne învață să ne pregătim pentru asemenea vremuri și ce trebuie să facem în asemenea circumstanțe:

„Un creștin autentic, într-o perioadă de criză, trebuie să exerseze trei principii de bază. Principiul lucrului (Geneza 1). Principiul economisirii (Proverbe 13:11, 22). Principiul evitării supraîndatorării (Proverbe 22:7). Iar odată intrați în criză, Biblia ne încurajează să ajutăm pe cei nevoiașii și să nu ne fixăm gândirea pe bogăția materială, exersând speranța că urmează vremuri mai bune”, a punctat Eugen Ghilețchi.

„Am rămas plăcut impresionată de această sesiune, am avut un șir de întrebări, dar spre  fericirea mea am primit răspuns la toate, prezentarea a fost  foarte bine structurată și anume în ea am primit răspuns la întrebările care mă frământau. Am fost surprinsă de accentul pus pe ideea că omul a fost plasat în grădină ca să o lucreze, și găsim multe alte exemple în Biblie, în istorie unde întâlnim oameni care lucrau în câmp. Putem spune că prin aceasta Dumnezeu scoate în evidență agricultura și aceasta ar fi o sursă primară a economiei și a bunăstării?! Este o perspectivă interesantă pentru generația mea tot mai mult atrasă și asimilată de oraș”, ne-a împărtășit Olga, participantă la programul de Fellowship AIC 2020.

Pe agenda proiectului mai sunt cinci sesiuni, în care alături de experți din țară și de peste hotare, vom analiza: Alegerile prezidențiale din Republica Moldova, domeniul sănătății publice, domeniul educației, domeniul mass-media și rețelele de socializare, și relația dintre valorile creștine și politică.

Pandemia a rescris regulile de interacțiune în societate și a obligat dezvoltarea de noi modele de afacere. Care ar trebui să fie rolul creștinilor în toate aceste procese? Care va fi impactul schimbărilor din sistemul de educație asupra dezvoltării ulterioare a tinerilor? Cum poate fi găsit echilibrul între menținerea unui nivel adecvat de alertă în sănătate publică, fără ca să fie blocată total activitatea economică, sistemul educațional și funcționalitatea unui stat în general? Care este perspectiva iudeo-creștină asupra perioadelor de criză? Mai sunt sfaturile/valorile sugerate în Biblie relevante pentru ziua de astăzi? La toate acestea găsim răspunsuri împreună cu invitați bine pregătiți în fiecare domeniu separat și învățăm să fim relevanți pentru cetatea noastră. La acestea și alte întrebări actuale, aflăm răspuns în sesiunile următoare. Urmăriți pagina noastră pentru a afla mai multe detalii.

Academia pentru Integritate în Conducere a fost fondată în anul 2015 de către fostul Vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova, Valeriu Ghilețchi. AIC reprezintă o platformă de formare, echipare și implicare a tinerilor creștini în viața civică și politică a țării. Promovarea integrității, dar și a competențelor profesionale în diferite domenii. Până aici avem peste 200 de tineri instruiți și motivați să facă din cariera lor o misiune pentru binele cetății în care sunt.

Programul este realizat cu susținerea partenerilor internaționali: European Christian Political Movement, SGP și Foundation for International Christian Development.