Current track

Title

Artist

Background

Autoritățile au interzis utilizarea unei clădiri bisericești în Rusia

Written by on noiembrie 2, 2020

STRASBOURG | 16 octombrie 2020, ADF Internațional (Alianța pentru apărarea libertății) a depus un dosar în care se invocă încălcări ale drepturilor fundamentale în fața Curții Europene a Drepturilor Omului. Pe parcursul unei bătălii care a durat 20 de ani, autoritățile din Rusia au încercat în mod constant să câștige proprietatea care aparține Bisericii „Word of Life” din Kaluga, de lângă Moscova. Autoritățile susțin că modificările clădirii existente au fost efectuate fără autorizație. Acest caz prezentat în fața Curții nu este singurul în care tehnicile birocratice sunt folosite ca pretext pentru a pune presiune pe minoritățile religioase din Rusia.

„Nimeni nu ar trebui să fie persecutat din cauza credinței sale. Orice persoană are dreptul fundamental de a-și alege religia și de a o practica singură sau împreună cu alții, în public sau în privat. Refuzul autorităților din Kaluga de a recunoaște faptul că această organizație religioasă este proprietara clădirii este o încălcare a dreptului de a practica credința în mod liber. Dacă Curtea Europeană a Drepturilor Omului este de acord să audieze acest caz, ar putea oferi o anumită măsură de protecție cetățenilor ruși care doresc să-și trăiască liber credința”, a declarat Lidia Rieder, ofițerul juridic pentru ADF Internațional.

Libertatea religioasă în Rusia

Comunitatea evanghelică „Word of Life” din Kaluga a cumpărat proprietatea în anul 2000 cu scopul de a o transforma într-o Biserică unde comunitatea religioasă să se poată întâlni. În ciuda îndeplinirii cerințelor legale, autoritățile au refuzat să recunoască proprietatea ca fiind a bisericii, în ultimii 20 de ani stabilind numeroase obstacole birocratice. Într-un discurs public, guvernatorul local a cerut autorităților să „pună mâna pe bunurile bisericii prin toate mijloacele necesare”. Ulterior, terenul a fost dat în folosință proprietarului unui centru comercial care se construia în apropiere, după ce a fost emis un ordin de confiscare în favoarea acestuia. Cu toate acestea terenul a rămas proprietatea bisericii, iar în decembrie 2019, o hotărâre judecătorească a interzis utilizarea lui de către biserica. În prezent, membrii bisericii se întalnesc într-un cort în afară proprietății. ADF Internațional a adresat o cerere Curții Europene pentru Drepturile Omului în care susține că drepturile bisericii la liberatea de religie și de întrunire au fost încălcate, deoarece li se refuză dreptul de a se întâlni și a se închina împreună pe proprieteatea lor.

Vitaliy Bak împotriva Rusiei

În decembrie 2019, ADF International a depus un alt dosar împotriva Rusiei la Curtea Europeană a Drepturilor Omului în numele pastorului Vitaliy Bak. El este liderul unei comunități baptiste din Verkhnebakansky, Rusia. Autoritățile au sigilat zone ale proprietății sale închise în iulie 2019. În mod oficial, au acuzat comunitatea că a folosit în mod ilegal o proprietate rezidențială pentru închinare. „Vitaliy Bak, pastorul comunității Baptiste din Verkhnebakansky, Rusia, a folosit ilegal o proprietate rezidențială în folosul slujbelor religioase”, a fost acuzația adusă de către autoritățile din Novorossiysk. În plus, spun ei, clădirea nu a fost securizată în conformitate cu legile antiteroriste rusești. Într-un final, administrația orașului a intentat un alt proces prin care a cerut instanței locale să dispună demolarea unei alte case – în care locuiesc mai multe persoane – pentru simplul motiv că acolo s-au ținut slujbe religioase. Conform legilor ruse, comunitățile cu statut de grup religios nu pot deține proprietăți, prin urmare trebuie să se întâlnească în clădiri rezidențiale.

„Orice persoană are dreptul de a-și alege religia și de a o exprimă public sau privat. Această include libertatea de a face acest lucru în comunitate cu ceilalți. Prin aprobarea Convenției Europene a Drepturilor Omului, Rusia a fost de acord să fie trasă la răspundere în ceea ce privește dosarul său privind drepturile omului. Respectarea libertății religioase a cetățenilor săi nu este doar un drept protejat de Convenție, ci un test de evoluție pentru democrație. Sperăm că Curtea va fi de acord să audieze cazul acestei organizații religioase din Kaluga, precum și a pastorului Vitaliy Bak”, a declarat Robert Clarke, director adjunct al ADF Internațional.

SURSA | ADF International

Traducere: Denisa Frișan