Current track

Title

Artist

Background

Peter Costea ­čö┤ CCR: ├Ändoctrinarea ├«n ideologia de gen este constitu╚Ťional─â, de la copii la adul╚Ťi

Written by on ianuarie 27, 2021

Din nefericire asta este concluzia deciziei date de CCR s─âpt─âm├óna trecut─â privind predarea ideologiei de gen ├«n Rom├ónia. Pe l├óng─â asta, 19 ianuarie a racordat Rom├ónia ╚Öi mai mult la re╚Ťeaua revolu╚Ťiei sexuale interna╚Ťionale c├ónd CEDO efectiv a dat Rom├óniei peste nas pentru c─â a refuzat, pe bun─â dreptate, s─â emit─â documente noi de identitate unor cet─â╚Ťeni rom├óni care sufereau de disforie sexual─â. Astfel de persoane au nevoie de consiliere ╚Öi terapie, nu de o identitate nou─â, aleas─â dup─â preferin╚Ť─â, ori documente noi care s─â reflecte g├óndirea deplasat─â ╚Öi subiectiv─â a celor suferinzi de aceste disfunc╚Ťii.

╚śi la doar o zi mai t├órziu, CCR a emis decizia majoritar─â (7 la 2) care impune, gra╚Ťie dlui Iohannis, predarea ideologiei de gen la milioanele de copii, minori ╚Öi adolescen╚Ťi ai Rom├óniei. Respect decizia CCR ╚Öi, din c├óteva puncte de vedere, neconstitu╚Ťionalitatea legii putea fi anticipat─â. Puteam evita lucrul acesta foarte u╚Öor, fie prin dl Iohannis ab╚Ťin├óndu-se de la a contesta legea, fie prin conturarea ini╚Ťial─â a legii ├«n a╚Öa fel ├«nc├ót s─â fie declarat─â constitu╚Ťionala. Din fericire, CCR a identificat lacunele legii care acum poate fi rescris─â pentru a-i asigura constitu╚Ťionalitatea ├«n caz c─â va fi contestat─â din nou.
CCR a adoptat, ├«n esen╚Ť─â, toate argumentele formulate de dl Iohannis. Nu a respins nici m─âcar unul, cu toate c─â majoritatea dintre ele meritau s─â fie respinse. CCR declar─â c─â legea ideologiei de gen (1) ├«ncalc─â libertatea de con╚Ötiin╚Ť─â ╚Öi cenzureaz─â; (2) ├«ngr─âde╚Öte autonomia universitar─â; (3) contravine obliga╚Ťiilor interna╚Ťionale ale Rom├óniei (de exemplu Conven╚Ťia de la Istanbul); (4) contravine egalit─â╚Ťii pe baz─â de gen; (5) contravine unor decizii date de CEDO; (6) suprim─â separarea puterilor ├«n stat.
Singurele argumente c├ót de c├ót meritorii au fost cel al autonomiei universitare ╚Öi ale obliga╚Ťiilor interna╚Ťionale ale Rom├óniei. Este practic imposibil de justificat impunerea ideologiei de gen la copii, minori ╚Öi adolescen╚Ťi ├«n numele libert─â╚Ťii de con╚Ötiin╚Ť─â. Acest argument nu este real. Orice cet─â╚Ťean care posed─â cuno╚Ötin╚Ťe minime ├«╚Öi d─â seama, din contr─â, c─â acest argument e pueril.
La fel putem spune despre argumentul egalit─â╚Ťii de gen. Predarea ideologiei de gen nu ajut─â cu nimic la egalitatea de ╚Öanse ori egalitatea ├«n fa╚Ťa legii privind drepturile civile, iar interdic╚Ťia pred─ârii ideologiei de gen, de asemenea, nu implic─â ├«n niciun fel egalitatea ├«n drepturi.
Nici nu am fost capabil s─â ├«n╚Ťeleg cum interdic╚Ťia ideologiei de gen implic─â vreun caz decis de CEDO. CEDO nu impune predarea ori interzicerea pred─ârii ideologiei de gen. A╚Ö putea ├«n╚Ťelege, ├«ns─â, cum interdic╚Ťia afecteaz─â autonomia universitar─â ╚Öi obliga╚Ťiile Rom├óniei impuse de Conven╚Ťia de la Istanbul. O nou─â versiune a legii ar putea fi mai selectiv─â pentru a nu implica zona universitar─â ori Conven╚Ťia de la Istanbul.
Cu riscul de a fi repetitiv, spun c─â acest pas decisiv ├«nspre abisul valoric, prin confiscarea ╚Öi distorsionarea de c─âtre statul secular a min╚Ťilor copiilor, putea u╚Öor fi evitat. Dl Iohannis putea s─â se ab╚Ťin─â de la contestarea legii la CCR. Trebuia s─â lase povestea terminat─â ├«n var─â. Dar ac╚Ťiunea lui contrar─â dovede╚Öte din nou c─â Rom├ónia are un Pre╚Öedinte aliniat valoric cu revolu╚Ťionarii sexuali care conduc UE, nu cu milioanele de p─ârin╚Ťi ╚Öi oameni echilibra╚Ťi ai Rom├óniei.

Peter Costea