Pașaportul de vaccinare – O iniţiativă care naște controverse
Written by Surse Externe on martie 8, 2021
Comisia Europeană intenţionează să emită un certificat de vaccinare care să simplifice viaţa europenilor, deși e incert cât va dura întregul proces. O măsură care vine prea târziu, în viziunea unor actori statali și non-statali preocupaţi de deblocarea economiei, și prea devreme, pentru cei neliniștiţi de riscul de excludere și discriminare pe care l-ar putea comporta iniţiativa.
Pentru călătoria în anumite ţări există, de zeci de ani, pe lângă recomandările opţionale și recomandări obligatorii de vaccinare împotriva unor boli precum difteria sau holera. Totuși, până în prezent, singurul vaccin obligatoriu la nivel internaţional este cel împotriva febrei galbene, o boală virală, transmisă prin înţepătura de ţânţar. Există o listă destul de lungă de state care condiţionează accesul pe teritoriul lor de prezentarea dovezii imunizării împotriva febrei galbene (un certificat internaţional de vaccinare, „carnetul galben”, validat de OMS).
În condiţiile crizei provocate de pandemie, ideea unui certificat de vaccinare împotriva COVID-19 care să ajute la deblocarea economiei, condiţionând călătoriile între state (și, foarte probabil, accesul la unele produse și servicii), se apropie tot mai mult de momentul concretizării.
Există încă divergenţe în interiorul Uniunii Europene pe această temă, iar OMS și-a reiterat opoziţia faţă de un asemenea proiect, dar iniţiativa se bucură de sprijinul actorilor politici și economici care doresc revenirea la (un soi de) normalitate.
Din culisele unui proiect de criză
La mijlocul lunii ianuarie, Comisia de urgenţă a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii a anunţat că respinge „deocamdată” ideea pașapoartelor de vaccinare ca o condiţie pentru accesul străinilor în unele state. În sprijinul poziţiei adoptate, OMS a adus argumente legate de necunoscutele în privinţa eficienţei vaccinului de a reduce transmiterea virusului, dar și de disponibilitatea limitată a dozelor de vaccin.
Ideea introducerii unor „pașapoarte de imunitate” ar reprezenta o măsură extremă, „bazată pe ipoteze care nu au fost confirmate de medicină”, declara, la rândul său, Wojciech Wiewiórowski, șeful Autorităţii Europene pentru Protecţia Datelor.
În raportul epidemiologic publicat în această săptămână, OMS a revenit cu recomandarea insistentă ca aeroporturile și alte puncte de trecere a frontierei să nu condiţioneze accesul călătorilor de efectuarea vaccinului împotriva COVID-19, întrucât nu există deocamdată dovezi concludente despre eficienţa vaccinului asupra răspândirii virusului, dar nici despre perioada de imunitate pe care acesta o conferă sau despre măsura în care protejează împotriva formelor ușoare ale bolii.
Spania face presiuni pentru crearea unui pașaport digital de vaccinare recunoscut la nivel internaţional, pentru a evita scenariul unei veri fără turiști, catastrofal din punct de vedere economic (turismul a reprezentat, în 2020, 4,3% din economia ţării, faţă de 12,4% în 2019). Ţara sprijină „orice instrument care facilitează recuperarea călătoriilor și a mobilităţii în condiţii de siguranţă”, a declarat luna trecută Reyes Maroto, ministrul industriei, comerţului și turismului.
Pe de altă parte, dacă UE nu ajunge la un acord cu privire la certificatele de călătorie, Spania ia în calcul încheierea de acorduri bilaterale și instituirea unor „coridoare de protecţie” cu ţări terţe. În favoarea aprobării unui document care să certifice vaccinarea împotriva COVID-19 s-au declarat și ţări precum Cipru, Belgia, Islanda, Estonia, Danemarca, Cehia, Estonia sau Grecia.
Suedia este, la rândul ei, în favoarea unui astfel de demers, care nu doar că ar ajuta cetăţenii să demonstreze că sunt imunizaţi, ci le-ar permite deplasarea peste hotare sau la anumite evenimente sportive și culturale.
citeste mai mult: https://semneletimpului.ro/analize/top/pasaportul-de-vaccinare-o-initiativa-care-naste-controverse.html