Current track

Title

Artist

Background

Aniversare de 400 de ani: Credința i-a motivat pe Peregrini să întemeieze Noua Anglie

Written by on noiembrie 27, 2020

Peregrinii care au debarcat pe malurile stâncoase ale Lumii Noi (Imagine: Campbell House Museum)

Părinții fondatori ai Americii și-au bazat modelarea națiunii pe fundația așezată de primii părinți ajunși în Lumea Nouă. Unii dintre cei mai influenți au fost Peregrinii (engl. Pilgrims), care au ajuns în Lumea Nouă în anul 1620.

Anul acesta marchează 400 de ani de la sosirea Peregrinilor și, deși planurile de a sărbători această aniversare au fost subminate de restricțiile COVID, acesta rămâne un eveniment important din istoria Americii.

Paul Jehle membru al Fundației Plymouth Rock și, de asemenea, unul dintre cei care reconstituie sosirea peregrinilor, a declarat pentru CBN News, că anul acesta vor încerca să sublinieze credința Peregrinilor, inclusiv „motivul adevărat care i-a adus aici în Lumea Nouă și inspirația pe care au avut-o din Scripturi. În plus, majoritatea oamenilor nu sunt conștienți de faptul că dorința de a planta o biserică, a fost motivul pentru care Noua Anglie a fost întemeiată în anul 1620.”

Jehle a mai subliniat, că acești Peregrini erau discipoli zeloși, dedicați Dumnezeului Libertății care a promis că Adevărul Său îi va elibera.

O urmare a Reformei

„Prima libertate pe care au început să o cunoască cu adevărat a fost libertatea interioară, libertatea conștiinței, eliberarea de păcat. De aceea, Peregrinii au considerat că Dumnezeu a început să le reformeze viața prin harul Său. Iar reformarea a fost cel mai important lucru cu care ei au și început fondarea coloniilor. Și această pentru că Peregrinii erau o parte a unei mari reînvieri, cunoscută sub numele de Reformă.” a mai spus Jehle.

În timp ce Dumnezeu le-a dat libertate spirituală pe dinăuntru, ei au fost persecutați în Anglia și nu avut parte de libertate religioasă în exterior. Ei au văzut potențialul de a se bucura de această libertate religioasă în Lumea Nouă.

După ce furtunile i-au suflat pe coasta izolată a Cape Cod, Peregrinii au trebuit să își creeze propria lor formă de guvernare și au lăsat moștenire viitoarei Americi libertatea civilă din Pactul Mayflower.

Reordonarea autorității: Dumnezeu înaintea oamenilor și oamenii înaintea guvernului

„A fost începutul autoguvernării aici în America: libertatea de jos în sus. În Pactul Mayflower scrie „în numele lui Dumnezeu. Amin. Noi ale căror nume sunt subscrise, supușii Regelui”. Deci, este Dumnezeu înaintea poporului și abia mai apoi poporul este supus regelui.”

Jehle a mai spus că ordinea de autoritate – Dumnezeu deasupra poporului, poporul deasupra Regelui – a fost ordinea prezentată pentru toată America în Declarația de Independență. A fost unul din multele daruri ale Peregrinilor pentru America.

„Acum, bineînțeles, Peregrinii nu știau acest lucru la momentul respectiv. Este ca o sămânță care crește în timp”, a explicat Jehle. „Dar nu am nicio îndoială că există o legătură între ceea ce au început Peregrinii și libertatea noastră economică, libertatea civilă, libertatea religioasă, autoguvernarea, chiar și Ziua Recunoștinței (engl. Thanksgiving): ideea de a-I mulțumi lui Dumnezeu chiar și în mijlocul suferinței.”

„Păcat că pelerinii sunt adesea doar o notă de subsol”

Lui Jehle îi pare rău că cei mai mulți americani, în special cei tineri, nu știu cât de mult au contribuit acești coloniști timpurii la valorile, credința, caracterul și dependența de Dumnezeu a națiunii americane.

„Este păcat că Peregrinii sunt adesea doar o notă de subsol în cărțile de istorie”, s-a plâns Jehle. „Ne dorim să putem să prezentăm pe deplin credința care i-a inspirat pe Pelegrin și care i-a adus aici.”

Sursa: CBN News