China şi drumul spre o societate fără cash
Written by cristian on noiembrie 4, 2020
Experţii spun că moneda digitală reprezintă viitorul banilor. Fie că ne place sau nu, experţii ne spun de asemenea că la un moment dat criptomoneda va înlocui banii cash.
Ţara care face cele mai multe eforturi pentru a implementa moneda digitală este şi cea care se află în topul ţărilor opresive din lume: China.
China a început testele pentru noul yuan digital, cu obiectivul de a fi prima ţară din lume care să ofere o criptomonedă suverană.
Spre deosebire de alte criptomonede, cum ar fi celebrul Bitcoin care operează în afara controlului vreunui organism financiar central, yuanul digital va fi prima criptomonedă emisă de către o bancă centrală.
Aceasta va fi de asemenea şi o monedă internaţională. Mulţi investitori şi-au exprimat interesul de a folosi criptomoneda chineză în tranzacţiile internaţionale.
Oficialii chinezi au spus că noua economie digitală are nevoie de o monedă digitală. Însă aceasta criptomonedă este văzută ca o modalitate suplimentară prin care China îşi poate monitoriza proprii cetăţeni.
Spre deosebire de alte criptomonezi folosite în prezent, care oferă anonimitate, banca centrală a Chinei va putea monitoriza fiecare tranzacţie care se realizează cu yuanul digital. China este ţara care-şi monitorizează deja proprii cetăţeni cu milioane de camere ce folosesc tehnici de recunoaştere facială şi care foloseşte un sistem de punctaj social prin care cetăţenii sunt fie răsplătiţi fie pedepsiţi.
David Curry din partea Open Doors spune: „China construieşte ceea ce cred că va fi şablonul, o hartă pentru modul în care statul poate suprima libertatea individului şi care va fi folosită şi de alte state şi acest lucru este posibil prin supraveghere.”
Noul yuan digital este prezentat publicului chinez ca fiind o oportunitate.
China nu este singura ţară care face astfel de planuri. Cel puţin alte 12 state studiază posibilitatea ca propriile lor bănci centrale să emită criptomonedă.
Deoarece banii cash nu pot fi urmăriți, aceștia au fost considerați ca fiind „ultimul bastion al intimităţii” în China, iar acest lucru reprezintă încă un motiv pentru Guvernul chinez să renunţe la ei.
Sursa: CBN News