Current track

Title

Artist

Background

Cifrele dezastrului cauzat de explozia din Beirut, Liban: 135 de decese, 5.000 de răniţi şi peste 300.000 de oameni rămaşi fără locuinţă

Written by on august 6, 2020

O explozie puternică s-a produs marţi seara în zona portului din Beirut, capitala Libanului.

Bilanțul victimelor a ajuns astazi la 135 de morţi și peste 5.000 de răniți.

Numărul victimelor este însă în creștere deoarece multe persoane sunt date dispărute, iar spitalele din Beirut sunt deja pline.

Unda de șoc a zguduit întregul oraș, care arată acum că după război. Catastrofa a debutat cu un incendiu în apropierea portului, urmat de o deflagraţie care a ridicat un nor imens de fum.

Conform declaraţiilor oficiale, totul ar fi pornit de la peste 2.700 de tone de azotat de amoniu, confiscate de pe o navă şi ţinute într-un depozit, în condiţii precare, de şase ani.

Explozia a fost simţită ca un cutremur până la sute de kilometri depărtare. Chiar şi la Nicosia, capitala insulei Cipru, situată la 240 de kilometri distanţă.

Imaginile au ajuns pe internet și au înfiorat pe toată lumea. Pentru o secundă, s-au derulat parcă scene din timpul bombardamentelor atomice de la Hiroshima și Nagasaki, din 1945. Guvernatorul Beirutului a izbucnit în lacrimi.

Unda de şoc, asemănătoare cu o “ciupercă atomică”, a provocat avarii minore şi clădirii Ambasadei României din Beirut. Diplomații români sunt însă în afara oricărui pericol.

Uriaşa deflagraţie s-a produs în jurul orei 18.30, în portul din Beirut, sub ochii miilor de localnici care urmăreau de la distanţă incendiul provocat de o primă explozie, produsă cu câteva minute mai înainte.

Unda de șoc care a urmat, de o forță înspăimântătoare, a distrus ferestrele clădirilor pe o rază de câţiva kilometri, a provocat prăbuşirea faţadelor şi a avariat numeroase autoturisme. Norul de fum și flacări, de forma unei ciuperci uriaşe, s-a înălţat la câteva zeci de metri în aer.

Hadi Nasrallah, martor: „Am văzut o lumină puternică şi nu am mai auzit nimic. M-am uitat la taximetrist, am vrut să mă asigur că şi el trece prin acelaşi lucru. A oprit maşina, s-a uitat la mine şi atunci am auzit o explozie foarte puternică. Geamurile maşinii s-au spart, maşinile din jurul nostru, clădirile… toate geamurile s-au spart. Plouă cu sticlă peste tot în Beirut.

Cu câteva zeci de secunde înaintea exploziei devastatoare, o deflagraţie de intensitate mult mai mică a fost filmată de numeroși martori oculari. Aceștia spun că părea a fi fost provocată de artificii.

Premierul Hassan Diab a anunţat că aproximativ 2.750 de tone de nitrat de amoniu erau stocate în depozitul portului din Beirut unde s-a produs marţi explozia care a provocat victime şi daune fără precedent în capitala libaneză, transmite miercuri AFP.

Se estimează că peste 300.000 de persoane au rămas fără locuinţă.

Nitratul de amoniu este un îngrăşământ chimic şi, totodată, o componentă a explozibililor.

Consiliul Suprem de Apărare a recomandat guvernului să declare “stare de urgenţă” timp de două săptămâni în Beirut. În această perioadă, o “putere militară supremă va fi responsabilă de toate prerogativele în materie de securitate”, potrivit comunicatului dat publicităţii la încheierea reuniunii.

Sursa: ȘtirileProTV