Current track

Title

Artist

Background

Creștinii din provincia Idlib, Siria, trăiesc zilnic cu teama de a fi uciși, torturați sau atacați

Written by on octombrie 26, 2020

IDLIB, Siria – Creștinii din provincia Idlib trăiesc zilnic cu teama de a nu fi uciși, torturați sau atacați.

Idlib se află la nord-vestul Siriei, la granița cu Turcia, și este controlat de grupuri internaționale jihadiste, inclusiv o ramură a lui Daesh (ISIS).

Părintele franciscan Firas Lutfi a declarat pentru ACN (Aid to the Church in Need (ACN) că oamenii creștinii din regiune își „ascund credința” de teamă față de jihadișți.

El a vorbit despre un deceniu de suferință pentru creștinii din Idlib, începând cu izbucnirea războiului civil de la începutul anului 2011, care a determinat grupurile militante să preia controlul asupra regiunii pe care au declarat-o stat islamic.

„Au confiscat proprietățile creștinilor, au pus în aplicare Sharia (legea) islamică asupra tuturor celor de altă religie decât musulmani, și-au luat drepturile de a circula liber în satele aflate în proprietatea creștinilor, le-au forțat pe femei să poarte jihab-ul (vălul islamic)”, a spus pr. Lufti.

„Au distrus și interzis orice simboluri creștine, cum ar fi crucile de deasupra bisericilor și cimitirelor”.

El a spus că alți creștini au fost atacați, bătuți, torturați sau chiar uciși.

În ciuda riscului, doi frați, părintele Hanna Jallouf, în vârstă de 67 de ani, și părintele Luai Bsharat, în vârstă de 40 de ani, au rămas în provincie pentru a ajuta comunitatea creștină.

Astăzi, ei slujesc celor 300 de familii creștine din satele Knayeh și Yacoubieh.

Pr. Lufti a spus că prezența lor este un „semn al speranței în mijlocul întunericului și al deznădejdii” și că s-au angajat să rămână pentru a întări Biserica și a-i sprijini pe creștini.

„Creștinii din aceste regiuni se confruntă cu persecuții absolute, frică, violență, moarte, terorism și își ascund credința și convingerile”, a spus el.

El a adăugat: „În ciuda dificultăților zilnice și a nenorocirilor, părintele Luai Bsharat și părintele Hanna Jallouf au rămas acolo pentru că cred în chemarea la a-i ajuta pe creștinii rămași și cred că această regiune nu trebuie părăsită”.

SURSA | ChristianToday