Current track

Title

Artist

Background

Curiozități din ISTORIA Pianului și un nou tutorial cu Cristian Chifan pentru melodia splendidă „Abba Tatăl Meu”

Written by on septembrie 28, 2020

Știați că povestea pianului începe la jumătatea secolului al XII-lea cu primul său strămoș – monocordul cu clape – căruia ulterior i-au fost adăugate mai multe coarde, transformându-se în mult mai cunoscultul clavicord, care funcționa printr-un mecanism de atingere a coardelor în momentul apăsării clapelor. Până la începutul secolului al XV-lea, clavicordul ajungea să aibă zece coarde, fiecare dintre ele producând cel puțin două note prin atingerea coardelor în două puncte diferite pe lungimea acesteia.

Un alt instrument premergător pianului a fost clavecinul, care producea sunete atunci când în urma atingerii clapelor coardele erau ciupite de pene de lemn, așa cum buricul degetelor ciupește coardele de chitară. Acesta avea însă dezavantajul de a nu permite celui care cînta să ofere dinamism muzicii. Deși a fost des utilizat pe parcursul a două sute de ani, până în secolul al XVIII-lea claviatura sa ajungând până la opt octave, clavecinul a pierdut treptat teren în fața unui nou instrument numit pianoforte. În 1709, italianul Bartolomeo Cristofori din Padova, fabricant de clavecine, începea construcția primului mecanism de pian pe principiul atingerii coardelor cu ciocănele, fără ca acestea să rămână în contact cu coarda după producerea sunetului. În plus, impactul ciocănelelor putea fi controlat cu ajutorul pedalelor. Denumirea de pianoforte, menținută până în 1850, a fost dată tocmai datorită acestui principiu de funcționare care permitea obținerea unui sunet variat și clar, mai lung sau mai scurt, mai tare sau mai încet, în funcție de dorința celui care acționa clapele. Invenția lui Cristofori a fost menționată pentru prima dată în 1711, împreună cu o schiță a instrumentului, într-un document scris de către Francesco Scipione Maffei, constituind sursa de inspirație pentru prima generație de fabricanți de piane. De-a lungul vieții, Bartolomeo Cristofori a construit aproximativ douăzeci de piane, doar trei dintre acestea, care datează din anul 1720, păstrându-se până în zilele noastre în muzee din Europa și SUA.

Iar acum vă invităm să vă așezați în fața pianului dvs și să învățați un nou tutorial cu Cristian Chifan la melodia splendidă „Abba Tatăl meu” compusă în Tabăra 477 de compozitorii: Andrei Prodan, Claudiu Ursache, Cristina Popa, Claudiu Taut, Călin Ciupe, Cami Ciupe, Daiana Ilaş, Loredana Cernişov, Andreea Katona, Tudor Mogoş, Raluca Mogoş, Marius Frişan, Fineas Alexa, Petrică Rus.

Versuri:

Strofa 1:
Vreau mereu să-mi amintesc
Cine sunt și cine ești
Tu mi-ai spus de la-nceput
Cine ești și cine sunt

Prechorus
Mi-ai promis Cer deschis
Cu tine să fiu

Refren:
Abba Tatăl meu
Privesc spre chipul Tău
În Tine știu că sunt
Fiu de Dumnezeu
Tu ești credincios
Așa ai fost mereu
Tu ești mare, ești tare

Strofa 2:
Creator de galaxii
Tu în mine-ai vrut să fi
În dragoste m-ai înfiat Iubirea
Tu mi-ai câștigat

Bridge:
Și-mi doresc fierbinte
Mai aproape să fiu
Să-Ți văd frumusețea, toată
Și una să fim

Descoperiți noul mod de a învăța pian pe platforma Go.flowkey.com împreună cu Cristian Chifan sau abonați-vă la canalul de Youtube. Descărcați partitura melodiei „Abba Tatăl Meu” AICI!