Current track

Title

Artist

Background

Fata creștină de 13 ani din Pakistan forțată să se convertească și să se căsătorească cu bărbatul care a răpit-o recuperată din mâinile răpitorului ei

Written by on noiembrie 5, 2020

LAHORE , Pakistan, 3 noiembrie 2020 (Morning Star News) – Luni, 2 noiembrie, Poliția din Karachi, Pakistan a recuperat o fată creștină de 13 ani și a arestat ​​un bărbat de 44 de ani, acuzat că a răpit-o, a forțat-o să se convertească la Islam și să se căsătorească cu el, au declarat surse.

Acțiunea a avut loc la câteva ore după ce Înalta Curte Sindh, sub presiunea unui val tot mai mare de proteste pornite de la validarea anterioară a căsătoriei, a ordonat ca tânăra de 13 ani, Arzoo Raja, să fie găzduită într-un adăpost guvernamental pentru femei până când va apărea la o ședință judecătorească Joi, 5 noiembrie.

„Curtea a menționat că problemele care trebuie abordate sunt vârsta fetei, dacă a fost convertită forțat și dacă mariajul este legal”, a declarat avocatul și activistul pentru drepturile libertății, Jibran Nasir.

Judecătorii KK Agha și Amjad Ali Sahito au ordonat teste medicale pentru a determina vârsta lui Arzoo, deși părinții ei au furnizat documente legale de la Autoritatea Națională de Baze de Date (NADRA) care arată că s-a născut la 31 iulie 2007, asta însemnând că are vârstă de 13 ani.

Nasir a declarat că instanța a ordonat poliției să o recupereze pe Arzoo de la Syed Ali Azhar, care are 44 de ani, conform arhivelor instanței. După ce tatăl lui Arzoo, Raja Masih, a raportat dispariția fiicei sale de pe 13 octombrie, poliția l-a informat că Azhar le-a arătat un certificat de căsătorie islamic, un certificat de conversie și o declarație în care minora și-ar fi dat consimțamantul din propria ei voință.

 

Acuzatul a fost prezentat pe 2 noiembrie în fața unui judecător care a ordonat arestarea preventivă a acestuia până vineri (6 noiembrie), deși se așteaptă că acesta să fie prezent joi (5 noiembrie) la Înalta Curte Sindh pentru audierea în cazul lui Arzoo.

Azhar a răpit-o pe minoră din localitatea West Câmp Road din colonia Muhalla Railway din Karachi, potrivit familiei. Fetele minore care sunt răpite în Pakistan sunt supuse unor presiuni intense, inclusiv amenințări asupra lor și a familiilor lor, pentru a da declarații false.

Deși instanța de judecată în prima fază, pe 27 octombrie, a cerut poliției să nu „hărțuiască cuplul proaspăt căsătorit”, în hotărârea de luni, judecătorii „au criticat organele de poliție pentru că nu au urmat ordinul judecătoresc privind protecția fetei minore, spunând de asemenea, că judecătorii nu au interzis polițistilor să investigheze cazul”,a spus Nasir.

Tot Nasir a lăudat instanța pentru admiterea cererii părinților pentru recuperarea fiicei lor, dar a pus sub semnul întrebării comportamentul avocaților care au facilitat pregătirea documentelor care arată vârsta falsă a lui Arzoo.

„Pentru a ne salva copiii, guvernul, sistemul judiciar, avocații, societatea civilă și mass-media ar trebui să se afle pe aceeași pagină. Cu toții trebuie să ne jucăm rolurile în mod eficient”, a spus Nasir.

Ulterior, el a scris pe Twitter: „Mă bucur că atât guvernul Sindh, cât și guvernul federal vor să facă #JusticeForArzoo (#DreptatePentruArzoo, n.tr). Având la bord ambele guverne, avem speranța că acest caz va deveni un motiv pentru o concentrare reînnoită asupra drepturilor copilului.”

Cazul a stârnit proteste din partea grupurilor pentru drepturile omului, obligând guvernul Sindh să ia act de căsătoria ilegală și să își schimbe decizia.

Raportul sexual cu o fată cu vârstă de sub 16 ani este un viol și se pedepsește cu moartea sau o pedeapsă de minimă de 10 ani de închisoare în Pakistan.

 

Consecințe posibile

Mary James Gill, o creștină care a fost anterior parlamentară și fondatoare a Centrului pentru Drept și Justiție, a declarat pentru Morning Star News că, deși Arzoo este minoră, declarația ei cu privire la convertirea și căsătoria forțată va fi un element cheie în legalitatea (sau ilegalitatea) actelor furnizate de către avocații răpitorului.

„Dacă Arzoo afirmă că s-a convertit la islam de bună voie, convertirea va rămâne valabilă, deoarece nu avem nicio lege care să anuleze acțiunea chiar și pentru minori”, a spus Gill. „Același lucru este valabil și cu acuzația de căsătorie forțată. Dacă recunoaște că s-a căsătorit de bună voie, va fi trimisă la Darul Aman (un adăpost sigur) până când va ajunge la vârsta căsătoriei, adică la 18 ani.”

Căsătoria poate fi întreruptă numai prin divorț/separare sau anularea certificatului de căsătorie, dacă această afirmă că a fost constrânsă să semneze documentul, a spus Gill.

Dar avocatul Curții Supreme Saiful Malook, cel care a câștigat cazul lui Asia Bibi în dosarul în care aceasta a fost acuzată de blasfemie, a spus că, chiar dacă Arzoo ar da o declarație în favoarea acuzatului, nu ar avea nicio valoare legală.

„Căsătoria întră sub incidența Contract Act și niciun minor nu poate deveni parte într-un astfel de act”, a spus Malook. „Legea de restricționare a căsătoriei copiilor interzice, de asemenea, căsătoria fetelor sub 18 ani. De asemenea, legea „Guardians and Ward” spune că o căsătorie cu un minor este un delict penal și o infracțiune împotriva societății.”

Secțiunea 376 din Codul penal al Pakistanului, care pedepsește violul cu moartea sau cu închisoarea de la 10 la 25 de ani, s-ar aplică dacă Azhar este condamnat conform statutului, a spus Malook. Azhar ar putea fi de asemenea acuzat de înșelăciune, fraudă și fals, a spus el.

„Este probabil că instanța să dispună un dosar penal și împotriva preotului care a pregătit și a aprobat certificatul de căsătorie, știind că față este minoră, de asemenea, ar putea fi deschise dosare penale și împotriva celorlalți complici ai acuzatului”, a spus Malook.

Chestiunea conversiei religioase ar fi o problemă dificilă de abordat de către înalta Curte, iar Curtea Supremă ar trebui să definească termenii de referință corespunzători pentru a determina sistemul judiciar din subordine, a spus el.

Măsuri cuprinzătoare

Cazul Arzoo a expus diferitele moduri în care fetele minore devin vulnerabile în funcție de clasă, inocență, religie și sex.

Gill a spus că guvernul trebuie să adopte măsuri juridice și politice cuprinzătoare la nivel național și provincial pentru a opri convertirile forțate și căsătoriile fetelor minore.

„Dacă nu se iau măsuri împotriva unor astfel de practici, atunci incidente asemănătoare vor contribui puternic la răspândirea diviziunilor sociale, a distanțelor și a discordanțelor între comunitățile cu credințe diferite”, a spus ea. „Țînând cont de legea privind restricționarea căsătoriei copilului, din 1929, astfel de căsătorii cu fete minore sunt de neacceptat.”

SURSA | CristianHeadlines

Traducere | Denisa Frișan