Current track

Title

Artist

Background

In memoriam Gabi Luncă

Written by on aprilie 8, 2021

A apus și „marea doamna” așa cum era numită sora Gabi de criticii muzicii populare. Pe numele ei real Elena Gabriela Onoriu. Cu adevărat a fost doamna foarte sus cotată prin valoarea data de înzestrările divine. Îndrăgită de soții Ceaușescu, invitată de multe ori la Cotroceni și de președintele Iliescu, Gabi Luncă a fost un om care nu ar fi expirat niciodată și dacă mai trăia 80 de ani.

Sau așa cum spunea un specialist, jurnalista germană Grit Friedrich, specialistă în cultura Europei de Est, concluzionează: „Vocea de argint a lui Luncă, cântecul său ușor încordat au fost de multe ori copiate, însă nimeni nu a reușit să o egaleze.“      

Însă cea mai minunată parte a acestei doamne de talie internațională pe o perioadă de jumătate de secol o reprezintă ultimii 30 de ani de activitate. Așa cum este descrisă biografia sa pe platforma Wikipedia:    

Citez: „A refuzat cu îndârjire să mai cânte melodiile care au făcut-o celebră. Deși din anul 1992 cei doi soți s-au hotărât să cânte numai pentru Dumnezeu, în cadrul adunărilor religioase, la evanghelizări și emisiuni Radio-TV creștine. În ultimii aproape 30 de ani a fost misionar și a cântat chiar pentru deținuți, la orfelinate, căminele de bătrâni, pentru ajutorarea acestora fiind mereu în căutare de sponsori.”

Tot Wikipedia redă o fațetă formidabilă a activității sale în Marea Britanie: „Abia la finele anilor ’90 înregistrările de la Electrecord ajung în Marea Britanie și intră în atenția postului de radio BBC, cu albumul „Gabi Luncă – Sounds From A Bygone Age Vol. 5” (Cântece dintr-o altă vreme – n.r.). Această „grande dame” a muzicii lăutărești cucerește scena muzicii world, fiindcă interpretările sale au fost dintotdeauna considerate „ieșite din timp.“ În anul 2002 este nominalizată la Premiul The Listeners Award, acordat la categoria World music.”

A fost cetățean de onoare al frumoasei comune arădene Șiria județul Arad, (satul lui Slavici), și Vărbilău (județul Prahova). A fost misionară creștină și filantropă. 

„Țiganca de mătase” așa cum o numeau fanii, este îmbrăcată în hainele de in subțire.(Apoc 19:8) și i s-a dat să se îmbrace cu in subțire, strălucitor și curat.” (Inul subțire sunt faptele neprihănite ale sfinților.)
Pentru că tot ceea ce contează iubiților, după ce vom pleca de pe pământul acesta, este ce am cheltuit în favoarea altora spre slava lui Dumnezeu. Iar sora Gabi, s-a investit pe sine în acest scop, la cote înalte.

Sora Gabi a obosit. La cei 83 de ani de activitate artistică, dar mai ales misiune și evanghelizări pe stadioane, corturi, case de cultură, biserici, unde aduna bani pentru case de copii și azile de bătrâni. Îndurând frig, oboseală, călătorii interminabile, inima ei bună a cedat.

A fost salvată de Dumnezeu din ghearele cancerului, primul copil i-a murit în brațe imediat după naștere, acum a biruit și moartea prin Hristos. Astăzi, este în siguranță. Se odihnește la pieptul Regelui Isus, căruia i-a slujit mai bine de 3 decenii, o mare perioadă slujind alături de soțul ei, Ion Onoriu.

Iar voi, orfani și văduve hrăniți prin banii adunați de sora Gabi, nu vă întristați, Dumnezeu însuși se obligă să fie Apărătorul vostru: Psalmul
68:5 El este Tatăl orfanilor, Apărătorul văduvelor, El, Dumnezeu, care locuiește în Locașul Lui cel Sfânt.

Sora Gabi, ne va fi dor de dulceața vicii dumneavoastră, de energia prin care îl lăudați pe Domnul, de zâmbetul larg și inima plină de bucurie care vibra plină de pasiune pentru împărăția lui Dumnezeu. Iar voi copiii, Emanuel, Estera, Sara și Rebeca, onorați de a avea așa mamă, mângâiați-vă cu speranța revederii.

Pe curând!

OnisimBotezatu