Liderii bisericilor din Regatul Unit spun „nu” unui al doilea val de închideri ale lăcașelor de închinare
Written by cristian on septembrie 29, 2020
Sute de lideri ai bisericilor spun că reînchiderea lăcășelor de cult ar avea un efect negativ asupra congregațiilor și datoriilor lor de creștini.
Aproape 700 de lideri ai bisericii s-au adresat lui Boris Johnson spunând că acesta nu ar trebui să ceară închiderea bisericilor din nou, dând de înțeles că nu se vor mai conforma data viitoare dacă acesta va încerca să suspende serviciile religioase pe motivul prevenirii răspândirii CORONAVIRUSULUI.
Într-o scrisoare deschisă adresată primului ministru și liderilor administrațiilor, responsabilii bisericii spun că închiderea acestora „ar provoca daune grave congregațiilor noastre, serviciului nostru pentru națiune și datoriei noastre de lideri creștini”.
Scrisoarea a fost semnată de responsabili ai mai multor confesiuni din toate cele patru părți ale Marii Britanii, fiind un indiciu puternic că creștinii din Marea Britanie și Irlanda de Nord, care până acum s-au conformat legislației și legilor cu privire la răspândirea CORONAVIRUSULUI, pot sfida o viitoare supunere a legilor de a-și închide porțile.
Liderii creștini spun că „au urmat cu supunere îndrumările guvernamentale” cu privire la Coronavirus și că „impun în totalitate măsuri pentru protejarea persoanelor cele mai vulnerabile la SARS-CoV-2”. Dar că „se întreabă dacă stă în puterea Guvernului Regatului Unit și administrațiilor fie de a elimina acest virus, fie de a-l suprima pe o perioadă nedeterminată, în timp ce așteptăm un vaccin”.
Unul dintre autorii scrisorii, Rev. Dave Gobbett, Liderul Bisericii Highfields din Cardiff, a spus:
„Guvernul se află într-o situație foarte dificilă, căutând să echilibreze nevoile concurente din cadrul societății, dar am vrut să arătăm cât de important este ca bisericile să rămână deschise. Creștinii trăiesc într-o tensiune, pe de o parte între a fi chemați să asculte de autoritățile de guvernare, iar pe de altă pare să realizeze că autoritatea noastră finală este Dumnezeu. Cu siguranță, în cartea Faptele Apostolilor îi vedem pe apostoli continuând să predice Evanghelia chiar și atunci când li s-a poruncit să se oprească. În cele din urmă, răspundem înaintea lui Dumnezeu înainte de a răspunde în fața statului.
Conform reglementărilor actuale, credincioșii, ca să poată să participe la slujbe, trebuie să păstreze o distanță de siguranță, să poarte măști, și nu li se permite să cânte în interiorul clădirilor bisericești. Dar Gobbett, a cărui biserică face parte din FIEC, o grupare liberă de biserici evanghelice, spune că Guvernul a acordat prioritate economiei în fața libertății de a se aduna și a se închina și crede că există „neconcordanțe masive referitor la purtarea măștii”:
„S-ar putea că într-un bar sau într-o sală de sport să fie 100 de persoane care nu poartă măști, și totuși, de când s-au redeschis bisericilie, păstrăm câte patru locuri libere între fiecare persoană și toată lumea trebuie să-și pună masca înainte de a intra în lăcașul de închinare. Avem un număr mare de studenți în biserica noastră și chiar înainte de închiderea bisericilor din cauza pandemiei, vedeam o creștere a numărului de oameni care căutau un ajutor atât din punct de vedere al sănătății fizice cât și cea psihice. Biserica este unul dintre cele mai sigure locuri unde poți merge.”
Un alt autor al scrisorii, Rev. Matthew Roberts a criticat guvernul pentru închiderea „singurului loc de pe pământ care are un răspuns real la pandemie”. Într-o declarație pentru „The Critic”, el a spus că este imposibil ca autoritățile să elimine moartea, și totusi „în această încercare de a o elimina se fac daune uriașe de dezumanizare”.
150 de lideri ai Bisericii Angliei au semnat, de asemenea, scrisoarea care sugerează o ruptură în creștere între ierarhia anglicană și clerul obișnuit. Când a fost anunțată închiderea bisericilor, mai mulți vicari l-au sfidat pe Justin Welby, arhiepiscopul de Canterbury, când acesta le-a spus că slujbele vor trebui filmate din propriile case chiar dacă aceștia puteau merge la biserică.
În cea mai recentă lege de înăsprire a măsurilor de alertă, guvernul a subliniat în mod special închiderea bisericilor. Mulți creștini se tem că lăcășurile de cult vor fi o țintă principală pentru orice restricții guvernamentale noi.
SURSA | TheCritic