Current track

Title

Artist

Background

MANA de LUNI: ȘI acum, să auzim niște vești bune!

Written by on septembrie 29, 2020

Nu știu despre dumneavoastră, dar în ceea ce mă privește sunt mereu pregătit pentru vești bune, în mod special în vremuri ca acestea, când fiecare reportaj de știri pe care îl vedem sau îl auzim este provocator, tulburător și chiar terifiant.

O veste bună este că, potrivit reportajelor de știri, canalele din Veneția, Italia, au fost limpezi pentru prima oară în ultimii o sută de ani. Se spune că este posibil ca efectiv să privești fundul apei. Aerul din orașele importante a devenit mai curat în mod dramatic datorită  diminuării circulației rutiere, și reducerea gazelor de seră care a rezultat din acest lucru ar putea fi un pas important în încetinirea condițiilor pe care mulți dintre oamenii de știință le atribuie schimărilor climatice. Există de asemenea dovezi că păsările cântă mult mai tare decât în mod normal.

Bineînțeles, virusul COVID 19 continuă să se dezlănțuie în multe părți ale lumii, iar cifrele șomajului sunt mai ridicate decât am experimentat vreodată pe parcursul vieților noastre. Este încurajator să auzim asigurări că aceste situații sunt temporare, că putem crea un „nou normal” pentru viețile noastre pe măsură ce timpul trece.

Toate aceste lucruri ne fac să realizăm din nou că lucrurile la care ne gândim – ceea ce ne ocupă mintea- determină în mare măsură ceea ce suntem, modul în care reacționăm, și acțiunile pe care le facem. Cu alte cuvinte, noi suntem ceea ce gândim. Trupurile noastre sunt foarte afectate de ceea ce mâncăm – dar viețile noastre sunt influențate de ceea ce credem. Din acest motiv Biblia, în Filipeni 4:8, ne spune să ne gândim la lucruri care sunt adevărate, vrednice de cinste, drepte, curate, vrednice de iubit, admirabile, și în mod special orice este excelent sau vrednic de laudă.

Întrebarea evidentă este: cum știm noi ce este adevărat, drept, curat, și toate celelalte? Nu cu mulți ani în urmă, multe dintre știri veneau din surse care concurau și se provocau una pe alta pentru acuratețe. Agențiile de știri  au depus eforturi extreme pentru a asigura acuratețea informațiilor pe care le prezintă. Chiar și așa au fost greșeli, dar ele de obicei au provenit din surse nesigure.

În ziua de azi mulți dintre noi obținem informații din surse nesigure, sau mai rău, care  promovează în mod particular o agendă vicleană. S-a observat că 70 la sută din informațiile din social media sunt false. Acest lucru este  mai alarmant atunci când luăm în considerare faptul că celelalte 30 de procente care sunt adevărate includ lucruri precum cât de mult ne iubim mamele, sau prânzul nespus de bun pe care l-am  servit. Aici intervine nevoia noastră de discreție și de conștientizare. Dacă vreun lucru pare bizar, diferit de înțelegerea generală, sau are o agendă evidentă de promovare a unei cauze, ori dorește ca noi să cumpărăm ceva, ar trebui să fim suspicioși. Lucrurile care sunt vrednice de cinste, vrednice de iubit sau admirabile nu dărâmă alți oameni. Lucrurile care sunt excelente sau vredince de laudă nu sunt nici negative nici vicioase.

Computerele funcționează potrivit cu modul în care au fost programate. Într-un mod similar, gândirea noastră depinde de modul în care o „programăm” – de conținutul pe care îl lăsăm să pătrundă în ea.  Așa cum Proverbe 12:18 spune, „Cine vorbeşte în chip uşuratic răneşte ca străpungerea unei săbii, dar limba înţelepţilor aduce vindecare”. Un alt pasaj spune, „Limba dulce este un pom de viaţă, dar limba stricată zdrobeşte sufletul” (Proverbe 15:4). Ceea ce spunem – și ceea ce auzim – are un impact profund asupra vieților noastre.

Cei dintre noi care au trăit pe această planetă mai mult decât majoritatea au o perspectivă de termen lung. Din acest motiv putem avea încredere că lucrurile se vor îmbunătăți. Amintiți-vă să stăruiți în lucrurile adevărate, vrednice de cinste, drepte, curate, vrednice de iubit, admirabile, excelente și vrednice de laudă. Aceasta este singura modalitate de a supraviețui și de a deveni mai puternici decât înainte.

de Jim Mathis