Current track

Title

Artist

Background

Marșul Libertății a adunat peste 300 de mii de participanți la Minsk, capitala Republicii Belarus (FOTO)

Written by on august 18, 2020

Scrutinul prezidențial de duminica trecută a servit drept punctul de schimbare a istoriei în Belorusia. Anunțarea rezultatelor că Aleksandr Lukașenko a câștigat alegerile prezidențiale cu 80% dintre voturi, a scos belorușii de toate vârstele în stradă.

Noaptea de duminică spre luni, 9 spre 10 august 2020, a fost transformată în coșmar pentru mii de tineri. Mulți tineri au rămas în preajma secțiilor de votare ca să afle rezultatele voturilor. Echipaje de poliție se năpusteau asupra lor și îi băgau în dubițe transportându-i în direcții necunoscute. Forţele de ordine se opreau în dreptul grupurilor de oameni pe stradă, în cartiere, lângă magazine şi începeau să lovească în stânga şi în dreapta fără milă, arestând fără motiv tineri, maturi, femei şi copii în plină stradă.


Rând pe rând, orașele mari și mici din Belorusia sau transformat în scena solidarității pentru libertate. Protestele pașnice în masă au fost transformate în masacru pe străzile capitalei Beloruse. Luni în toată Belorusia a fost sistat internetul, iar cele mai populare platforme de social media nu puteau fi accesate local. De asemenea și portalurile independente au fost nefuncționale.

„Din dimineața zilei de 10 august, din motive independente de controlul nostru, TUT.BY s-a confruntat cu limitări de lățime de bandă în afara echipamentului nostru. A scăzut mai mult de patru ori viteza de încărcare a site-ului. Nu am reușit să obținem o explicație de la Beltelecom de ce s-a întâmplat acest lucru, precum și prognoze cu privire la momentul ridicării acestor restricții. Momentan, oportunitatea de a vizita TUT.BY depinde în primul rând de noroc într-un anumit moment din timp, nu putem influența situația, deși depunem toate eforturile pentru acest lucru.

Hardware și software-ul nostru funcționează fără întreruperi, pentru a reduce încărcarea pe servere, am fost nevoiți să dezactivăm servicii terțe, publicitate și unele secțiuni ale portalului. Continuăm să lucrăm publicând știri pe site pentru cei care reușesc să intre și în conturile noastre pe rețelele de socializare. Citiți-ne pe viber chiar aici sau pe Telegram (pagina se numește tutby_official acolo)”, nota redacția TUT.by cel mai influent portal de știri independent din Belorusia.

Tot de data de 10 august, candidatul opoziției la scrutinul prezidențial, Svetlana Tihanovskaia a fost impusă să părăsească țara și să se refugieze în Lituania.

În primele trei zile de proteste, numărul celor arestați sau dați dispăruți a atins cifra de 7000 de persoane. Doi bărbați au murit. Prima victimă a murit sub roţile unei blindate, care gonea pe străzile capitalei intrând cu viteză în oameni. Forțele de ordine arestau fără motiv tineri și femei, chiar dacă nu erau implicați în proteste, nu aveau la ei niciun semn că ar fi implicați în manifestul cetățenilor care își exprimă dezacordul față de rezultatul scrutinului.

Mărturiile celor eliberați după patru sau cinci zile de arest fac parte din seria horor. Printre cei arestați și maltratați se numără adolescenți de 14/15 ani, femei doctori care în afara orelor de muncă au ieșit în stradă ca să îngrijească de cei răniți în urma gloanțelor pneumatice. Femei însărcinate au fost maltratate și îngesuite în camere de 3/4 metri pătrați cu alți 20 sau 50 de protestatari.

Istoriile victimelor arestate și maltratate

„Mergeam în grup spre casă, era după ora 8 seara. Trebuia să trecem prin zona în care se desfășurau manifestațiile pașnice. Noi nu am ajuns la protest, doar ne îndreptam spre acasă. Eram eu, cu soțul meu și copii mei. Poliția ne-a verificat și mi-a luat fiul de 14 ani și l-a băgat în dubiță. Toată noaptea l-am căutat, la ora trei dimineața m-au sunat și mi-au cerut să vin să îmi iau fiul din izolator. Este plin de vănătăi și mi-a povestit că i-au forțat să stea în poziția planca în rând iar ei îi loveau cu bastoanele pe spate și pe picioare. Dacă cădeau loviturile se repetau cu o brutalitate dublă. Ei au capturat din tot orașul copii de 13/14 ani și toată noaptea i-au snopit în bătăi, pe câțiva dintre ei i-au transportat plini de răni și sânge la spital, pentru că și-au pierdut conștiința”, mărturisește o mamă din Brest, al doilea oraș care a devenit scena protestelor în masă în urma rezultatelor alegerilor.

„Am fost arestată de pe stradă. În dubiță am fost agresată, jignită și înjosită. M-au lovit și mi-au dat pantalonii în jos amenințându-mă că ne vor viola și ne vor distruge. Ne-au spus că nu avem scăpare și că vom plăti pentru curajul de a merge împotriva statului. Ne-au tratat ca pe niște animale”, mărturisește o tânără eliberată după câteva zile de arest înecându-se printre lacrimi.

„Am fost arestată pe stradă în timp ce ajutam câteva persoane rănite. Nu am participat la proteste, doar eram în trecere, sunt medic și doar am vrut să acord primul ajutor celor răniți. Am fost izolați 40 de persoane într-o singură cameră, nu ne-au dat nimic de mâncat și de băut trei zile. Nici la veceu nu ne-au permis, fiecare făcea unde poate. Am stat înghesuiți ca chibritile în cutie, nu ne puteam așeza, nu încă întinde. Nopțile au fost oribile, se auzeau țipete și gemetele celor care erau maltratați”, a mărturisit o femeie doctor arestată în timp ce acorda primul ajutor răniților.

„Am fost luată cu grămada din greșeală. Prima dată ne-au dus la Sala Sporturilor. Podeaua era plină de sânge și pe jos erau mulți răniți. Toți tineri, fete și băieți. Mi-au spus că i-au forțat să stea în poziția culcați și să cânte imnul țării în timp ce ei îi băteau. Pe unii i-au scos leșinați în stare foarte gravă, după care ne-au adus aici în izolator”, mărturisește altă femeie.

Sute de părinți fac de strajă sub zidurile izolatoarelor de poliție și își caută copii dispăruți de câteva zile. Nimeni nu le oferă nicio informație, doar ce reușesc să prindă de la cei care sunt pe rând eliberați. Cei care și-au identificat copiii și le-au adus de mâncare și lucruri de primă necesitate, administrațiile penitenciarelor nu primesc nimic de la ei și nu le transmit nimic.

După OPT zile de manifestări 

Duminică, 16 august 2020, probabil va rămâne o cotitură marcantă în istoria Belarus. După depășirea șocului în urma arestărilor în masă, se pare că violența a impulsionat și mai mult întreaga națiune. Peste 300 de mii de manifestanți au mărșăluit în toate orașele, scandând: „Pleacă”, „Sasha pleacă”, „Trăiește Belarus”, „Vrem libertate”! După expresia și intonația cu care își împărtășeau motivele pentru care au ieșit în stradă, belarușii au trăit ziua de azi ca o sărbătoare. Drapelul cu trei linii alb – roșu – alb a devenit simbolul manifestului.

O bătrânică a devenit virală cu gestul ei declarându-i cu dârzenie unui polițist că ea se plimbă, cu un flag fluturând în mănă! Curajul ei a fost aplaudat și susținut de sute de tineri aflați în preajmă. Polițistul nu a avut altă alegere decât să îi permită să treacă mai departe.La Minsk sau desfășurat două proteste în masă paralel. Pentru protestul de susținere al actualului președinte, Aleksandr Lukașenko au fost aduși organizat oameni din toată țara. Unii benevol, alții amenințați că își vor pierde locurile de muncă. Doar din regiunea Gomeli spre capitală se îndreptau spre capitală 52 de autocare mari pline cu simpatizanți ai președintelui.

ȘtiriCreștine.ro urmărește desfășurarea evenimentelor din Belarus și vom reveni cu detalii despre amploarea și cursul schimbărilor de proporții. Până atunci vă chemăm să vă rugați pentru Belarus.

Rugați-vă pentru președintele Aleksandr Lukașenko să își recunoască înfrângerea și să oprească violența în masă.
Rugați-vă penru cei peste 7000 de beloruși arestați cu motiv sau fără motiv ca ei să fie eliberați fără traume irecuperabile.
Rugați-vă pentru părinții care își caută cu disperare copii și nu îi pot găsi
Rugați-vă pentru polițiștii aflați în serviciu care execută ordine orbește, să nu participe la distrugerea vieților celor arestați.
Rugați-vă pentru opoziție ca să poată gestiona înțelept aceste schimbări radicale din țara lor.
Rugați-vă pentru cei care au fost maltratați să primească ajutorul medical și psihologic și să fie vindecați.
Rugați-vă pentru Biserica din Belarus să fie mâinile și inima plină de dragoste a Domnului Isus în aceste schimbări dureroase pentru țara lor.

Sursa FOTO: TUT.by