Current track

Title

Artist

Background

Mesaje și inscripții rasiale pe mai multe pietre funerare dintr-un cimitir evreiesc din Franța

Written by on iulie 28, 2020

Aproximativ 20 de morminte au fost vandalizate in urma cu câteva zile în orașul Francez Gruissan din regiunea Aude, pe acestea fiind inscripționate Svastica și mai multe mesaje rasiale, precum: „Moarte evreilor!” sau „Moarte Franței!” a raportat joi Jewish Telegraphic Agency.

Pietrele funerare au fost vandalizate duminică în cimitirul municipal Gruissan din regiunea Aude și par să fi fost alese la întâmplare. Niciuna dintre ele nu a fost distrusă, a raportat postul de televiziune France 3.

Autoritățile investighează incidentul iar cimitirul este în prezent închis publicului. Până în acest moment nu a fost identificat niciun suspect.

Biroul Național pentru Vigilența Împotriva Antisemitismului a declarat că vandalismul a fost neașteptat, în zona nefiind probleme rasiale.

„Gruissan, orașul situat la malul Marii Mediteraneene, este de obicei calm, pașnic, iar această fapta ne surprinde și ne scandalizează totodată”, a spus un reprezentant al biroului.

„Solicităm Poliției și Jandarmeriei să depună toate eforturile pentru identificarea făptașilor, probabil activiști rasiști, antisemiți și lași…”

Vandalismul vine după ce rapoartele despre faptul că cel mai vechi cimitir evreiesc existent a fost implicat într-o acțiune similară.

Asociația Europeană Evreiască (EJA) a declarat duminică faptul că mai multe mormintele au fost profanate și în cimitirul evreiesc „Heiliger Sand” („Nisipurile Sfinte” în limba germană) din Worms, Germania. Mii de oameni vizitează acest cimitir în fiecare an, iar cele mai vechi pietre de căpătai datează încă din 1058. Rapoartele media estimează că au fost vandalizate între 50 și 100 de morminte.

Experții pun aceste incidente pe fondul unui nou val de antisemitism în timpul pandemiei coronavirusului.

„Lucrul de care mă tem cel mai mult este destul de sumbru”, a declarat pentru CBN News, Gary Bauer, unul dintre cei nouă comisari care fac parte din Comisia Americană pentru Libertatea Religioasă Internațională (USCIRF), care monitorizează și promovează libertatea religioasă în străinătate și face recomandări administrației Trump.

În 2019, incidentele antisemite au crescut brusc în toată Europa. Germania a înregistrat o creștere cu 12%. Franța, care are cea mai mare populație evreiască din Europa, a înregistrat o creștere de 27%, iar Olanda, fosta casă a autorului jurnalului Holocaustului Anne Frank, a înregistrat o creștere de 35%.

„Antisemitismul este ca un coronavirus al inimii și al sufletului. Se pare că se poate răspândi. Apare peste tot, în fiecare secol și pare să facă valuri, din păcate experimentăm unul din aceste valuri acum”, a spus Bauer.

SURSA | CBN News