Current track

Title

Artist

Background

Michael Farris ­čö┤ Demonizarea cre╚Ötinilor prin sloganuri f─âr─â sens

Written by on ianuarie 26, 2021

┬á├Än ultima vreme s-a vehiculat mult termenul ÔÇ×na╚Ťionalism cre╚ÖtinÔÇť. Obi╚Önui╚Ťi-v─â cu el. Va fi un termen peiorativ utilizat pe scar─â larg─â, conceput pentru a ostraciza, deprecia ╚Öi distruge legitimitatea a milioane de credincio╚Öi conservatori, analizeaz─â┬áMichael Farris.

Exist─â dou─â grupuri diferite de critici ai na╚Ťionalismului cre╚Ötin.

Exist─â evanghelici declara╚Ťi care sus╚Ťin c─â cei pe care ├«i acuz─â de na╚Ťionalism cre╚Ötin au introdus mult prea multe aspecte ale politicii conservatoare americane ├«n cre╚Ötinism.

Criticii seculari adopt─â o abordare u╚Öor diferit─â. Ei se opun faptului c─â a╚Öa-numi╚Ťii na╚Ťionali╚Öti cre╚Ötini aduc ├«n politic─â mult prea multe discu╚Ťii ╚Öi dependen╚Ť─â de credin╚Ťa religioas─â.

Iat─â ce au ├«n comun ambele p─âr╚Ťi. Nu le plac oamenii care au un set ferm de principii conservatoare, at├ót ├«n ÔÇőÔÇőpolitic─â, c├ót ╚Öi ├«n via╚Ťa de credin╚Ť─â, care le ghideaz─â ac╚Ťiunile.

Exist─â lucruri pe care le v─âd la periferia politicii conservatoare ce m─â fac s─â m─â ├«nfior. Rareori, v─âd lucruri care m─â fac s─â cred c─â exist─â c├ó╚Ťiva oameni cu adev─ârat periculo╚Öi. Ace╚Ötia sunt la fel de periculo╚Öi ca extremi╚Ötii de st├ónga care au dat foc ora╚Öelor americane ├«n 2020 ÔÇô de╚Öi par s─â fie mult mai mul╚Ťi extremi╚Öti de st├ónga dec├ót echivalen╚Ťii lor de dreapta.

Dar scopul acestor cuvinte peiorative este acela de a echivala milioane de cre╚Ötini conservatori conven╚Ťionali cu membri radicali periculo╚Öi ÔÇô ╚Öi, prin urmare, trebuie s─â fim redu╚Öi la t─âcere.

Eu ├«nsumi sunt, ├«n mod clar, unul dintre ace╚Öti cre╚Ötini conservatori conven╚Ťionali.

Da╚Ťi-mi voie s─â explic ce credem de fapt. ÔÇ×Na╚Ťionalism cre╚ÖtinÔÇť este un termen pe care nu l-a╚Ö folosi niciodat─â pentru a descrie ├«ncredin╚Ť─ârile noastre.

Credem c─â cre╚Ötinismul este o religie universal─â, format─â din credincio╚Öi adev─âra╚Ťi ai multor confesiuni din ├«ntreaga lume. Un credincios adev─ârat este cel care ╚Öi-a pus credin╚Ťa personal─â ├«n Isus Hristos accept├ónd moartea, ├«nmorm├óntarea ╚Öi ├«nvierea Sa ca plat─â pentru p─âcatele noastre individuale.

Credem că Biblia este Cuvântul autoritar și infailibil al lui Dumnezeu, și este datoria noastră să îl cunoaștem și să îl împlinim.

Credem c─â ├«ndrum─ârile Bibliei se refer─â la toate domeniile vie╚Ťii, inclusiv via╚Ťa politic─â. C─âut─âm s─â ne conform─âm filozofia politic─â cu ceea ce spune Biblia. Nu facem ceea ce fac mul╚Ťi membri de st├ónga, care caut─â s─â conformeze ├«n╚Ťelegerea Cuv├óntului lui Dumnezeu prin injectarea opiniilor noastre politice ├«n ├«n╚Ťelegerea textului biblic.

├Än filozofia noastr─â politic─â, pornim de la credin╚Ťa c─â na╚Ťiunea noastr─â a fost ├«ntemeiat─â pe patru principii esen╚Ťiale, toate reg─âsindu-se ├«n Declara╚Ťia de Independen╚Ť─â.

  • To╚Ťi suntem crea╚Ťi egali
  • To╚Ťi avem drepturi inalienabile primite de la Dumnezeu
  • O na╚Ťiune corect─â guverneaz─â cu acordul celor guverna╚Ťi
  • Scopul principal al guvern─ârii este s─â ne protejeze drepturile date de Dumnezeu

├Än plus, credem c─â Constitu╚Ťia creeaz─â o Republic─â cu puteri specificate clar, pe care un guvern legitim nu le va dep─â╚Öi. ╚śi ├«ntruc├ót ╚Ťara aceasta este o Republic─â, numai legiuitorii, nu cei cu func╚Ťii de conducere, judec─âtorii sau birocra╚Ťii pot face legea.

Iar ultimul punct ÔÇô ne iubim ╚Ťara. ╚śi credem c─â a avut un rol important ╚Öi excep╚Ťional ├«n istoria lumii. ├Äi recunoa╚Ötem defectele ╚Öi e╚Öecurile. Dar traseul m─âre╚Ťiei Americii s-a bazat pe faptul c─â am urmat tot timpul o direc╚Ťie constant─â pentru a corecta aceste defecte. Cele patru principii din Declara╚Ťie au fost standardul prin care am analizat ce ar trebui s─â r─âm├ón─â valid ╚Öi ce trebuie ├«mbun─ât─â╚Ťit.

Oamenii care cred lucrurile pe care tocmai le-am descris sunt considera╚Ťi periculo╚Öi de c─âtre cei de st├ónga.

Ei cred c─â guvernarea este solu╚Ťia pentru toate problemele omului. Noi credem c─â Dumnezeu are acest rol. Acesta este un conflict autentic.

Ei cred ├«n anarhia moral─â, ├«n special ├«n domeniul sexualit─â╚Ťii, vor ca toat─â lumea s─â subscrie la viziunea lor asupra lumii ╚Öi caut─â s─â-i constr├óng─â pe to╚Ťi cei care refuz─â s─â li se al─âture. Noi credem ├«n direc╚Ťiile morale trasate de Dumnezeu cu privire la aceste chestiuni. Lucrul acesta ne face periculo╚Öi, deoarece refuz─âm s─â cooper─âm cu perspectiva omogen─â dorit─â de ei.

Noi credem ├«n libertate de exprimare pentru to╚Ťi. Ei cred ├«n libertate de exprimare pentru cei care sunt de acord cu ei.

Credem ├«n libertatea religiei pentru to╚Ťi. Ei caut─â s─â ├«ngr─âdeasc─â libertatea religioas─â a oricui nu este de acord cu ei.

Desigur, mii de pagini ar putea fi scrise pentru a da context, nuan╚Ťe ╚Öi clarific─âri. Dar, ├«n termeni generali, aceste scurte descrieri ofer─â cu exactitate parametrii generali a ceea ce credem ╚Öi de ce St├ónga ne ur─â╚Öte at├ót de mult.

Trebuie s─â fim aten╚Ťi s─â nu le facem jocul, accept├ónd extremi╚Ötii care pretind afinitate cu conservatorismul. Radicalii care au invadat Capitoliul nu suntem noi ╚Öi nici nu cred cu adev─ârat ceea ce credem noi.

Nu vom convinge st├ónga c─â suntem acceptabili pentru ei. Oricine refuz─â s─â se al─âture utopiei lor for╚Ťate, imorale, statiste este inacceptabil.

Dar exist─â milioane de americani indeci╚Öi, care hot─âr─âsc ├«n cele din urm─â rezultatul alegerilor. Bun─âvoin╚Ťa noastr─â de a explica ceea ce credem ╚Öi de a ne comporta ra╚Ťional ╚Öi civilizat este ceea ce ├«i va convinge ├«n cele din urm─â pe ace╚Öti aleg─âtori indeci╚Öi c─â libertatea este mai bun─â dec├ót constr├óngerea.

Dac─â oamenii vor s─â ne urasc─â pentru c─â ├«l iubim pe Isus ╚Öi, de asemenea, iubim America, a╚Öa s─â fie. Este o ╚Ťar─â liber─â ╚Öi inten╚Ťion─âm s─â o p─âstr─âm a╚Öa.

Michael Farris este pre╚Öedinte ╚Öi CEO al organiza╚Ťiei┬áAlliance Defending Freedom (ADF), avocat specializat pe drepturile constitu╚Ťionale ╚Öi libertate religioas─â, cunoscut pentru numeroase litigii de ap─ârare a acestora inclusiv la Curtea Suprem─â a SUA.

Tribuna.US