Current track

Title

Artist

Background

PAKISTAN: Descoperirea unei cruci vechi de 1000 de ani demonstrează prezența creștinilor în Himalaya

Written by on iulie 18, 2020

O cruce veche de marmură, despre care se crede că are o vechime de 1200 de ani, a fost descoperită la poalele muntelui Karakoram, Himalaya, oferind dovezi pentru prezența timpurie a creștinismului în nordul Pakistanului.

Trei cercetători de la Universitatea din Baltistan și câțiva alpiniști au găsit crucea antică de 2,1/1,8 m în apropierea bazei lor din regiunea predominant musulmană care se învecinează cu China, Afganistan și India. „Crucea de la Kavardo”, considerată a fi cea mai mare descoperită în subcontinent, cântărește aproximativ patru tone.

„Slavă Domnului, acest lucru mă bucură foarte mult”, a fost reacția unui lider creștin pakistanez. „Va fi o mare încurajare pentru creștinii din Pakistan să știe că credința noastră a fost aici cu multe, multe generații în urmă.”

Estimările inițiale arată faptul că crucea are o vechime între 1000 și 1200 de ani, ceea ce, dacă este corect, ar confirma prezența străveche a creștinismului în regiunea Himalaya, unde creștinii sunt astăzi o minoritate marginalizată și persecutată.

Locația, în apropiere de satul Kavardo, a fost odată pe ruta comercială „Drumul mătăsii” care a legat China de Pakistan. Echipa de cercetare a remarcat faptul că modul în care a fost sculptată crucea este similar cu sculptura tradițională budistă, ceea ce sugerează că creștinii care au făcut-o ar fi putut fi convertiți de la budism.

Creștinismul este adesea privit în Pakistan ca o religie adusă relativ recent de misionarii occidentali, iar prezența sa pre-islamică nu este recunoscută. Orice lucru care amintește de prezența străveche a creștinilor în Pakistan este încurajator pentru minoritatea creștină mult hărțuită din zilele noastre.

Îi mulțumim Domnului pentru descoperirea crucii de la Kavardo, o mărturie remarcabilă a iubirii veșnice a Mântuitorului nostru, Isus Hristos (1 Ioan 4:19). Să ne rugăm ca descoperirea ei să întărească inimile creștinilor din întreaga lume, în special a credincioșilor din nordul Pakistanului, care au rămas tari în credință în ciuda ostilităților și a discriminării cauzate de credința lor.

Sursa: Fondul Barnabas