Current track

Title

Artist

Background

Pot liliecii să prezică viitorul?

Written by on noiembrie 11, 2020

Conform unor studii recente, cercetătorii americani de la Universitatea Johns Hopkins din Maryland au descoperit că liliecii pot prezice viitorul în timp ce-şi urmăresc prada.

În mod evident, cercetătorii în cauză nu susţin că liliecii ar avea clarviziune sau puteri paranormale ci, mai degarabă, că aceste mici creaturi folosesc un sistem de ecolocaţie care le permite să anticipeze unde va ajunge prada pe care o urmăresc bazându-se pe câţiva factori: traiectoria precedentă, viteza zborului şi obstacolele care sunt în cale. Acest lucru este comparat cu modul în care sportivii anticipează locul în care o minge aruncată la distanţă va atinge pământul, astfel încât ea să fie interceptată de către un jucător care o urmăreşte. Doar că liliecii pot face acest lucru folosind un proces rapid de ecolocaţie, mai degrabă decât să se bazeze pe niște indicii vizuale.

Deşi acest studiu poate aduce detalii fascinante despre lumea acestor mici creaturi, cercetătorii spun că adevăratul beneficiu al acestui studiu este ajutorul pe care îl poate furniza oamenilor care se bazează pe mecanisme similare. De exemplu, nevăzătorii folosesc adesea un proces de ecolocaţie atunci când îşi croiesc drumul lovind ușor cu bastonul sau când îşi plescăie limba pentru a-și  crea în minte o imagine a lumii din jurul lor. Ca şi liliecii, persoanele nevăzătoare pot urmări mişcarea diverselor obiecte ascultând modul în care se propagă ecoul.

Speranţele cercetătorilor se leagă de faptul că o mai bună înţelegere a modului în care funcţionează acest proces la lilieci le va permite dezvoltarea unor dispozitive care să le face viaţa mai uşoară anumitor categorii de persoane.

Fiecare dintre noi avem anumite lucruri care reprezintă o provocare în calea unei vieţi împlinite.

Pentru unii acest lucru poate fi o anumită disabilitate fizică. Pentru alţii ar putea fi dificultăţi de natură socială sau poate anumite lipsuri financiare. Oricare ar fi natura provocărilor, învățând cum să ne adaptăm şi să trecem peste aceste provocări, în loc să le permitem să ne limiteze sau să ne definească, reprezintă un lucru esenţial pentru a trăi o viaţă aşa cum ne-a chemat Dumnezeu să o trăim.

Unul din cele mai bune moduri de a învăţa cum să ne adaptăm şi să depăşim obstacolele este de a lucra împreună cu Dumnezeu şi de a învăţa din propriile noastre experienţe precum şi din experienţelor altora.

Atunci când trăim într-o comunicare neîntreruptă cu Dumnezeu – rugându-ne fără încetare, aşa cum ne învaţă apostolul Pavel în 1 Tesaloniceni 5:17 – suntem mai bine echipaţi să înțelegem şi să folosim lecţiile pe care le primim în fiecare zi.

O viață în care rugăciunea este o disciplină spirituală zilnică nu înseamnă că drumul nostru va fi presărat cu viziuni şi experienţe supranaturale, însă poate însemna că va fi mult mai probabil să sesizăm lucrurile care par a fi neînsemnate pe care le auzim, vedem sau citim.

Rugăciunea este sistemul de ecolocație pe care l-a dat Dumnezeu în dar fiecărui creștin. Folosindu-l vom aduna în timp mici bucăţele de cunoaştere şi înțelepciune care vor forma un sistem de ghidaj care ne va orienta spre bine.

Aşa că pune deoparte timp în fiecare zi în care să stai în părtăşie cu Domnul şi roagă-l să te ajute să iei seama la lucrurile mici care se ivesc în calea ta în timpul unei zile. Stai un timp în tăcere și așteaptă până când Duhul Sfânt îți va pune în minte gândul lui Hristos. (1 Corinteni  2:16).

Făcând din acest lucru o obișnuință s-ar putea ca în timp viaţa ta să devină mai împlinită iar tu să fii şi mai de folos pentru Împărăţia lui Dumnezeu.

Autor: Ryan Denison