Current track

Title

Artist

Background

Samy Tuțac: Oare vom avea ZECE oameni drepți și cu frică de Dumnezeu în viitorul Parlament?

Written by on decembrie 4, 2020

Am meditat ieri și azi la un episod foarte provocator din Sfânta Scriptură: momentul în care Avraam mijlocește pentru Sodoma și Gomora. Punctul culminant al povestirii este momentul în care Avraam, în încercarea lui de a salva Sodoma unde locuia Lot, întinde coarda la maxim și-I cere lui Dumnezeu har, dacă în cetate sunt zece oameni drepți. Și Dumnezeu îi promite că pentru zece oameni drepți nu va distruge cetățile răzvrătite.

Oare câți oameni drepți și cu frică de Dumnezeu vom avea în Parlamentul României după 6 Decembrie? Am început să mă rog pentru minim zece, dar speranța mea este să fie mai mulți. Fac apel la creștini, în special la creștinii evanghelici, să se roage pentru acest obiectiv. Dar fac apel și la responsabilitate și la realism. Putem fi cât de spirituali dorim, dacă nu suntem realiști nu ne va ajuta în acest caz.

Indiferent de mesajele transmise de unii sau de alții, trebuie să fim conștienți că pentru a intra în Parlament partidele trebuie să treacă un prag electoral care se calculează în două moduri: fie prin raportarea procentului de 5% la totalul voturilor valabil exprimate la nivel național, fie prin calcularea procentului de 20% din voturile valabil exprimate în cel puțin patru circumscripții electorale.

Datorită acestor reguli și privind cu realism sondajele de opinie, în Parlament vor intra anul acesta: PNL, PSD, USRPLUS, UDMR, PMP si posibil Pro România. În rest, doar ne amăgim. Întrebarea logică este: De ce să nu susțin credincioșii evanghelici care candidează pe listele unor partide care vor intra sigur în Parlament? Credeți că există vreo listă perfectă? Nici una! Și să fim sinceri, nici bisericile nu sunt perfecte, de partide ce să mai zic?!

Ce este de făcut în această situație? Tot ce putem face este să susținem candidați evanghelici, oameni implicați în aceste partide care vor ajunge în Parlament. Mai jos puteți vedea o listă a candidaților evanghelici, aflați pe locuri eligibile sau semi eligibile pentru Parlamentul României. Poate sunt și alții, dar eu pe aceștia îi știu. În plus, în fiecare partid cu șansă reală de a intra în Parlament sunt și alți oameni, creștini practicanți din bisericile tradiționale, care susțin și promovează valorile creștine.

BIHOR: Florica Cherecheș

TIMIȘ: Ben Oni Ardelean, Ligia Dugulescu, Adi Cionca

BISTRIȚA: Robert Sighiartau, Ioan Denes

PRAHOVA: Mircea Roșca

SUCEAVA: Dumitru Mihalescul, Doru Lefter

DÂMBOVIȚA: Titus Corlățean

DIASPORA: Emil Ciobotariu

BUCUREȘTI: Pavel Popescu

ARAD: Patricia Dinga

MARAMUREȘ: Vlad Emanuel Durus

Ei sunt politicieni, nu episcopi. Sunt cu bune și rele, ca noi toți. Uneori pot face lucruri bune, uneori nu pot. Apariția înainte de fiecare set de alegeri a unor partide sau persoane care sunt „singurii care apară valorile creștine” este dăunătoare și extrem de discutabilă. Doar risipesc niște voturi care în mare parte ar merge spre dreapta politică, așa cum e ea. În plus, produc conflicte nenecesare între frați, prin pretenția absurdă ca toți să-i urmeze pe ei.

Dacă un creștin vrea să voteze lista unui partid consacrat deja, nu e mai puțin creștin decât cel care votează un partid care se pretinde creștin. Eu cred că lupta politică trebuie dusă județ cu județ și trebuie sprijiniți candidații creștini care au șanse reale să ajungă în Parlament. Așa văd eu lucrurile și nu am pretenția ca toți creștinii evanghelici să gândească la fel ca mine.

În plus, o spun din nou răspicat, Biserica nu are ce căuta în politică. Creștinii în calitate de cetățeni, da. Biserica trebuie să vestească Evanghelia harului lui Cristos. Aceasta este chemarea ei majoră. Și nu cred că politicienii trebuie sa-și facă campanie electorală în cadrul serviciilor de închinare din biserici.

Oare vom avea minim zece oameni drepți și cu frică de Dumnezeu în noul Parlament? Dacă ne vom ruga, dacă vom fi responsabili mergând la vot și dacă vom fi realiști și nu ne vom risipi voturile, putem avea chiar mai mulți de zece. Așa să ne ajute Dumnezeu!

Samy Tuțac