Current track

Title

Artist

Background

SORIN CIGHER: Deghizarea moşului pe 6 decembrie 2020

Written by on noiembrie 28, 2020

Când pleca mama de acasă, din sat la oraş, ne spunea mereu: dacă sunteţi cuminţi, când mă întorc, vă aduc bomboane! Aşteptarea era grea, timpul era prea lung, încercam să nu facem prostii pentru că oricum ne pâram unul pe altul… şi de teama pedepsei deveneam cuminţi, cel puţin până se întorcea acasă…

De obicei, pe 6 decembrie toţi copiii sunt păcăliţi cu Moş Nicolae. Ghetele sunt pregătite, spălate, lustruite şi puse la geam. Noaptea este lungă şi copiii abia aştaptă să vină dimineaţa ca să vadă surpriza din pantofi. Este o iluzie, o minciună transmisă din generaţie în generaţie, anual, chiar şi la patru ani o dată… mai nou. Mai cred și în moşul îmbrăcat colorat, cu barba albă şi aplecat de spate, cu sacul plin de cadouri, vocea groasă, care pătrunde în minţile neadormite, să răspundă solicitărilor notate în scrisorile inocente. Cineva manipulează inocenţa copiilor! În spatele zâmbetului fals al părintelui deghizat în moş se află dorinţa de a-i păcăli pe cei pe care îi poate conduce, sub bagheta autorităţii şi a manipulării, iar copiii să intre în rol, să manifeste curiozitate și bucurie, chiar dacă cei mai mulți recunosc falsitatea.

Pentru 6 decembrie, ziua alegerilor, mulţi s-au deghizat în moşii darnici cu sacii plini şi cu zâmbetele contrafăcute. Nu sunt zâmbetele lor, pentru că din 7 decembrie vom vedea adevărata lor faţă! Pregătirea aceasta a fost bine orchestrată, bine ticluită pentru ca toate promisiunile din sacul spart să fie cât mai credibile. Vocile sunt bine reglate ca să fie cât mai originali şi… uite aşa ne-am trezit încălţaţi pentru încă patru ani cu pantofii lustruiţi şi încărcaţi cu minciuni. Ca nişte copii naivi, credem tot ce ne spun, scriem, ştampilăm ca teleghidaţi, mergem pe mâinile lor pentru că, în poze, sacul e mare, zâmbetul e larg, iar promisiunile sunt irezistibile. Oare trebuie să credem în omul deghizat care pretinde că ne vrea binele? Chiar binele nostru este căutat în această vreme? Chiar aşa de creduli suntem că vine cineva cu sacul la noi şi ne pune darurile, grijuliu, în pantofii noştri? Mai degrabă rămânem fără pantofi, se pare că vor pantofii noștri și noi rămânem iar desculţi pentru încă patru ani, decât să rămânem cu ochii-n soare, crezând în noaptea miracolelor, iar dimineaţa, când ne trezim, să vedem realitatea înfrigurată.

În cel deghizat nu trebuie niciodată să ne punem încrederea! Să nu ne conformăm doar pentru că cineva a promis că ne va da şi ne va face… Unii au avut timp să dovedească şi n-au dovedit-o, alţii o dovedesc şi sunt sinceri, din păcate sunt puțini. Cred că trebuie să ne înconjurăm de oameni de caracter, să facem echipă doar cu cei care au dovedit-o în practică. Ar fi bine să fim atenţi pentru 6 decembrie şi să ne gândim dacă nu cumva în spatele unei măşti se află de fapt un impostor, deghizat în moşul blând şi darnic. Nimeni nu este responsabil de deciziile şi alegerile noastre, suntem singuri în cabina de vot şi acolo să ne aducem aminte, să rememorăm alte promisiuni neonorate şi să evităm repetarea istoriei!

Dumnezeu să ne dea pricepere şi discernământ pentru a lua decizia de a nu fi păcăliţi din nou…și din nou.

Cigher Sorin
Pastorul Bisericii Baptiste „Sion” Sibiu
27 noiembrie 2020, Sibiu