Current track

Title

Artist

Background

Un pastor vietnamez a fost eliberat după patru ani de la arest

Written by on octombrie 8, 2020

Regimul comunist din Vietnam a eliberat un pastor și evanghelist arestat acum patru ani, după ce a fost acuzat pe motiv că ar fi ajutat oamenii să scape ilegal în străinătate, a declarat ADF.

Pastorul A Dao, unul dintre liderii Bisericii Evanghelice a lui Hristos din Montagnard, a fost eliberat cu un an înainte de completarea sentinței de cinci ani de închisoare, a declarat Alliance Defending Freedom (ADF), o grupare internațională de avocați care se implică în cazuri de persecuție a creștinilor.

A Dao a fost arestat în 2016, după ce a participat la o conferință pebtru libertatea religioasă unde a vorbit despre dificultățile provocate de stat, cu care s-a confruntat biserica sa, a declarat ADF într-un comunicat din data de 5 octombrie.

Conform raportului ADF, „autoritățile vietnameze l-au condamnat la cinci ani de închisoare pentru că ar fi ajutat persoane să scape ilegal în străinătate”.

Autoritățile l-au torturat pe pastorul A Dao după ce acesta a refuzat să admită acuzațiile împotriva sa. De asemenea, mulți dintre membrii bisericii sale au fost interogați.

ADF susține și se implică activ în cazul pastorului A Dao.

„Nimeni nu ar trebui să fie persecutat din cauza credinței sale. Pastorul A Dao a fost ținut în condiții inacceptabile și a fost chiar și torturat. În ciuda acestor lucruri, el a avut puterea de a persevera în timpul detenției sale și de a susține mai departe libertatea religioasă din Vietnam”, a declarat Kelsey Zorzi, directoare pentru apărarea libertății religioase globale în cadrul ADF.

ADF a cerut guvernului vietnamez să elibereze toți prizonierii închiși din cauza credinței lor și să se oprească din a persecuta minoritatățile religioase de orice fel.

Conform raportului ADF, pastorul A Dao, a devenit liderul Bisericii Evanghelice din Montagnard după ce pastorul anterior, pastorul A Ga, a fost închis tot din cauza credinței sale.

La fel ca multe alte biserici din Montagnard și Hmong din Vietnam, și biserica lor este o biserică neînregistrată. În Vietnam, bisericile neînregistrate și organizațiile religoase sunt supuse hărțuirii, aresturilor și distrugerii.

„Bisericile refuză adesea să se înregistreze pentru a-și menține independența și autonomia religioasă, deoarece Vietnamul exercită un grad ridicat de control asupra bisericilor înregistrate și le restricționează convingerile și practicile”, a explicat ADF.

Creștinii din Montagnard și Hmong au fost persecutați în Vietnam încă din anii 1960. Guvernul îi consideră o amenințare la adresa „securității naționale” și a „unității naționale” și li se refuză drepturile de bază ale cetățenilor.

Ei sunt constrânși și torturați să renunțe la credința lor și să se alăture confesiunilor controlate de guvern. Unii fug în zone nelocuite și trăiesc în condiții periculoase și insalubre, în timp ce alții solicită azil în străinătate.

Eliberarea pastorului A Dao vine ca răspuns al unor cereri internaționale

Congresmanul american Glenn Grothman și comisarul James W. Carr din cadrul Comisiei SUA pentru Libertatea Religioasă Internațională (USCIRF) au cerut, de asemenea, eliberarea pastorului A Dao.

Congresmanul Grothman declarat că el speră ca eliberarea pastorului A Dao să fie „un semn al tranziției Vietnamului de la un stat totalitar anti-Dumnezeu către o țară în care religia în general și creștinismul în special pot fi practicate în mod deschis”.

Comisarul Carr a declarat că USCIRF a cerut ca guvernul să ia măsuri pentru a se asigura că autoritățile locale respectă libertatea și siguranța pastorului A Dao în cazul în care acesta alege să se întoarcă în satul său natal.

ADF a solicitat, de asemenea, intervenția președintelui SUA, Donald Trump, într-o scrisoare pe 28 mai. ADF a cerut ca Trump să ia atitudine și să aducă în discuție încălcările severe ale libertății religioase cu care se confruntă creștinii din Montagnard și Hmong în Vietnam.

Sursa: UCA News