Current track

Title

Artist

Background

Un puternic cutremur cu magnitudinea de 7 grade loveşte Turcia şi Grecia

Written by on noiembrie 1, 2020

Conform US Geological Survey (USGS), cutremurul a avut loc în Marea Egee în apropierea provinicei turce Izmir.

Conform autorităţilor turce 12 oameni au fost ucişi şi alţi 419 răniţi în oraşul Izmir. În Samos doi adolescenţi au fost ucişi. Cutremurul a generat un mini-tsunami care a provocat inundaţii în Izmir şi Samos.

Conform USGS cutremurul care a avut loc la o adâncime de 10 km s-a simţit până la Atena şi Istanbul. Turcia şi Grecia au ambele falii tectonice, iar cutremurele sunt frecvente.

În Izmir, al treilea oraş al Turciei ca mărime cu o populaţie de trei milioane, panica i-a făcut pe oamenia să alerge pe străzi la câteva momente după ce mişcarea pământului a încetat. Cel puţin 20 de clădiri s-au prăbuşit.

„Impactul a fost destul de puternic aproape că ne-a făcut să cădem din picioare. Fuga din casă împreună cu copii a semănat cu mersul unui om beat,” a spus Chris Bedford, un profesor britanic pensionar care trăieşte în Urla, o localitate la vest de Izmir.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat că guvernul său va folosi „toate mijloacele care le are la dispoziţie” pentru a-i ajuta pe cei afectaţi.

Şi insula grecească Samos a fost afectată. Locuitorii au fost avertizaţi să nu intre în case şi să nu se apropie de malul mării.

Deşi există tensiuni între Grecia şi Turcia, prim-ministrul grec Kyriakos Mitsotakis a spus că l-a sunat pe preşedintele turc Erdogan pentru a „oferi condoleanţe pentru pierderile de vieţi omeneşti datorate cutremurului care a afectat amândouă ţările noastre.”

„Indiferent de diferenţele pe care le avem, există momente când popoarele noastre trebuie să fie unite,” a scris Mitsotakis pe Twitter.

Sursa: BBC News

Rugaţi-vă pentru situaţia dificilă generată de cutremur. Rugaţi-vă ca autorităţile să aibă un răspuns rapid şi să ajungă în timp util la oamenii prinşi sub dărâmături. Rugaţi-vă că medicii şi spitalele din zona să poată prelua pe răniţi şi să le ofere tratament de specialitate. Rugaţi-vă pentru creştinii şi bisericile din zonă să se mobilizeze şi să fie buni samariteni care îi vor vedea pe care care suferă şi le vor oferi ajutorul.