Current track

Title

Artist

Background

Verdict în cazul doctoriţei românce căreia statul finlandez i-a luat copiii. „Ne reclădim viaţa din cioburi“

Written by on martie 11, 2021

amelia Smicală, doctoriţa pe care statul finlandez a despărţit-o de cei doi copii ai săi, internându-i fiul şi fiica în centre sociale separate, a repurtat o primă victorie în lupta cu autorităţile din Finlanda.

Teribila experienţă pe care a trăit-o medicul Camelia Smicală, originară din Piatra Neamţ, pare să se încheie după un calvar întins pe durata a aproape şase ani. Maria şi Mihai, cei doi copii sechestraţi de statul finlandez şi instituţionalizaţi separat unul de celălalt în centre sociale după reclamaţii ale fostului soţ al doctoriţei, au fost eliberaţi şi revin alături de mama lor. 

Decizia a fost dată în 22 februarie de o instanţă din Tampere, dar verdictul este valabil timp de şase luni. Cel mai probabil, Camelia Smicală are de îndeplinit unele obligaţii impuse de către judecători, iar în perioada cât copiii i-au fost  încredinţaţi va fi vizitată de asistenţa socială finlandeză.

Aceasta anticipa că situaţia părea să se schimbe, deoarece pe 28 ianuarie transmitea că „socialul“ fusese în vizită la ea acasă, că au demarat procedurile pentru reîntoarcerea acasă a copiilor, Maria, de 13 ani, respectiv Mihai, de 15 ani, şi că fuseseră amabili şi prietenoşi, lucru despre care nu s-a putut vorbi anterior. 

După aflarea verdictului, Camelia Smicală a avut câteva scurte „reacţii“ pe Facebook, transmiţând starea în care se afla. Iată ce scria pe 24 februarie sub titlul „«Război» în desfăşurare“: „Încercăm să ne reclădim viaţa din cioburi. Pregătim camerele copiilor (plus alte un milion de demersuri). Am rezolvat cu şcoala. Pe 8 martie, copiii vor începe şcoala la Tampere, clasa de latină. Mihai va merge în aceeaşi clasă în care era când a fost luat. Vă mulţumim tuturor pentru mesaje! Vă iubim pe toţi!“. 

Semn că medicul are de respectat o serie de obligaţii reiese tot dintr-o postare pe contul de Facebook, datată 2 martie, când deja fiica sa era în drum spre casă: „Maria este împreună cu noi, în drum spre casă. Slavă Domnului şi mulţumim vouă, tuturor! Sunteţi familia noastră. P.S.: Fotografia este de acum 2 ani. Încă nu avem voie să facem fotografii“, pentru ca peste alte două zile să scrie: „După un maraton de peste 1.500 de kilometri în două zile şi alte peste 2.000 de zile cu alte mii de kilometri în lacrimi, diseară vom fi în formulă completă“.  Relateaza adevarul: Adevarul


Current track

Title

Artist

Background