Current track

Title

Artist

Background

Ziua a 4-a: Chhaupadi și miturile despre menstruație – #Pray15Days

Written by on noiembrie 12, 2020

Este o noapte rece în munți. La marginea satului se află o „colibă” mică, întunecată. Ai mai fost pe aici. Ai auzit povești ale femeilor care mor din cauza mușcăturilor de șerpi sau a atacurilor bărbaților violenți. Ai simțit rușinea de a fi „necurată” și disconfortul de a te întinde pe pământul tare. Ai mai fost în acest loc, obligată să dormi în locul acesta întunecat și rece, în fiecare lună de la prima menstruație.

Disperată în căutarea căldurii și plină de teamă pentru bunăstarea celor doi fii ai tăi, te hotărăști să aprinzi un foc mic. Coliba nu are ventilație, ci doar o ușă mică prin care trebuie să te târâi. Tu și fiii tăi începeți să adormiți în miros de fum, dorind să nu vă mai treziți niciodată…

Aceasta este relatarea unui eveniment real care descrie practica hindusă nepaleză a Chhaupadi. Această practică este întâlnită mai ales în zone îndepărtate din Nepal. Cu toate acestea, credințele negative despre menstruație au avut o puternică influență în întreaga lume hindusă, afectând sentimentul de valoare al multor femei hinduse, capacitatea lor de a se închina și sănătatea lor.

În timpul menstruației, femeile sunt adesea considerate necurate. Trebuie să doarmă separat de soții lor. Crezând că lucrurile pe care le ating se vor strica, li se poate interzice să intre în bucătărie sau să se apropie de plante și animale. Adesea le este interzis să participe la cursurile de la școală sau la închinarea din templu și nici măcar nu li se permite „să spurce” zeii rugându-se. Această atitudine împiedică educația adecvată cu privire la sănătatea menstruală iar produsele de igienă sunt adesea indisponibile sau prea costisitoare pentru a le achiziționa. Astfel multe femei își pun viețile în pericol din cauza infecțiilor. 

Puteți descărca ghidul de rugăciune în format PDF AICI!

Cum să ne rugăm?

  1. 80% dintre femeile din aceste zone îndepărtate nu au acces la absorbante sanitare. Multe femei vor muri din cauza infecțiilor din lipsa igienei menstruale. Rugați-vă pentru o educație continuă despre sănătatea și igiena menstruală, precum și pentru un acces sporit la absorbantele sanitare.
  2. Rugați-vă ca femeile din întreaga lume hindusă să aibă ocazia să audă mesajul Evangheliei și să ajungă la credința adevărată; găsind viață, speranță și valoare în El.
  3. Rugați-vă ca valoarea pe care Isus o acordă femeilor, așa cum ne arată versetele din Matei 9:20-22, să depășească rușinea culturală. Rugați-vă pentru succesul legilor și al programelor care vor aduce schimbări în viața acestor femei.